Wielerweekend Roden door KNWU van tafel geveegd

WIELRENNEN - De wielervereniging Roden is behoorlijk gepikeerd. Want na 36 jaar komt er een einde aan hun wieleractiviteiten. Meer dan dertig jaar waren ze verantwoordelijk voor de klassieker Ronde rond het Ronostrand. En de laatste vijf jaar organiseerden ze in juni het Wielerweekend Roden. Maar volgens voorzitter Jan Slenema is er dit jaar geen plaats op de kalender voor hun evenement.
"De KNWU heeft het in haar hersens gehaald om in ons reguliere weekend de Ronde van Noord-Holland te plannen. Het is een Topcompetitie-wedstrijd waar ook clubrenners aan mee mogen doen. En dus valt er voor ons geen wedstrijd meer te organiseren. Want de elite-renners dragen het weekend", verklaart Slenema. 

Kalender propvol
Uitwijken naar een andere datum is volgens de voorzitter ook niet mogelijk. "Er is kennelijk zoveel animo voor wielerwedstrijden dat vanaf half maart tot eind juni alles propvol zit." En de andere opties die geboden worden, zijn niet haalbaar volgens Slenema. "Er is ons begin maart nog wat geboden, nog voor de Ronde van Groningen. Of in augustus. Maar dan zit je middenin de vakantie en dan kunnen we geen beroep doen op onze vrijwilligers. En eind september hebben we de Rodermarkt en daardoor krijgen wij de hele maand september geen politie-begeleiding. En zonder politie-begeleiding krijgen we geen vergunning van de gemeente. Dan houdt het allemaal op", aldus Slenema. 

'Waardeloos'
Het raakt de voorzitter van de Wielervereniging Roden diep in z'n hart. "Ik vind het waardeloos. We hebben afgelopen jaar voor de zesendertigste keer deze wedstrijden georganiseerd. Daarin hebben we best veel respect opgebouwd omdat we voor alle categorieën wat deden. En daarom zijn we best gepikeerd dat we juist door de KNWU zo simpel van tafel worden geveegd", besluit Slenema. 

In het Wielerweekend Roden reden de nieuwelingen, junioren en elite-renners de laatste drie jaar een ploegentijdrit, criterium en klassieker in en rondom Roden.