Leon Moorman: Ik kan de namen van mijn tegenstanders nauwelijks uitspreken

Morgen moet het gebeuren voor Leon Moorman. Dan staat de winnaar van het Drèents Liedtiesfestival in de finale van het Suns Europe festival, het Europees Songfestival voor Minderheidstalen.
Baskisch, Catalaans, drie Italiaanse dialecten, een vorm van het Noors, een taal uit Wales en het Drents. Dat zijn de ingrediënten van het songfestival in het Italiaanse Udine. Moorman kent zijn tegenstanders niet. "Ik heb alleen de namen gezien en die zijn al bijna niet uit te spreken."

Knooin

Moorman zingt het nummer Knooin, waarmee hij in juni het Drèents Liedtiesfestival won. Het Suns Europe Festival is een bekroning voor een fantastisch jaar voor de dialectzanger. "Begin dit jaar bracht ik het nummer Naor huus uit. Dat werd ineens opgepakt en vrij veel gedraaid. Daarop heb ik besloten om in het Drents verder te gaan. Vervolgens is er heel veel gebeurd. En nu sta ik hier."
Tekst gaat verder onder deze video
"Het mooie aan dit festival in Udine is dat iedereen voor zijn eigen roots uitkomt. In tegenstelling tot het echte Songfestival, vertegenwoordigen wij hier onze eigen taal. Ik vind het een fantastisch avontuur. Als je als muzikant de grens over mag, en dan ook nog in het Drents zingt, dat voelt echt bijzonder."

Interviews en repetitie

Vanochtend moet Moorman nog enkele interviews geven. Vanmiddag volgt de soundcheck, waarna hij morgenmiddag de generale repetitie heeft voor 500 studenten. Uiteindelijk moet het morgenavond tijdens de grote finale gebeuren.
"We hebben de laatste tijd goed geoefend, ik heb met de band live gespeeld", zegt Moorman. "Het voelt fijn om met hen op het podium te staan. We gaan plezier maken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl