Demi ging op zoek naar haar Molukse familiegeschiedenis: 'Voel mij meer verbonden met mijn roots'

Demi Terinathe
Demi Terinathe ging opzoek naar haar Molukse familiegeschiedenis © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Het Drents Museum opent over iets meer dan twee weken de tentoonstelling Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. In aanloop naar die tentoonstelling gingen zeven Drentse jongeren met Molukse roots op zoek naar hun familiegeschiedenis.
Bij het maken van deze tentoonstelling werkte het museum samen met de jongeren. Zij doken onder andere in hun stamboom en gingen in gesprek met familie. Een van die jongeren die dat deed is Demi Terinathe (26). Zij ging opzoek naar haar verhaal.

'Mooie gesprekken'

Om erachter te komen waar haar roots liggen, ging Terinathe vooral in gesprek met familie en andere bekenden. "Ik heb veel mooie gesprekken mogen voeren, die ik zonder deze tentoonstelling niet zo snel gevoerd zou hebben. Daar ben ik er ook achter gekomen dat je echt de tijd moet nemen om met iemand in gesprek te gaan. Dan krijg je mooie verhalen."
Tijdens die momenten met haar familie komt ze erachter dat mensen hun eigen verhaal niet altijd bijzonder vinden. 'Of dat ze dat niet met iedereen willen delen'.

Opa en oma

Een tweetal verhalen zijn Terinathe echt bijgebleven. Eentje is van haar opa en oma. "Dat zijn de ouders van mijn vader. Met veel familie ben ik daarover in gesprek geweest. Toen ben ik erachter gekomen hoe het vroeger was in woonoord Schattenberg, voormalig Kamp Westerbork, waar mijn opa en oma woonden. Dat was interessant."
Ook een verhaal over een aantal mensen die bewust stateloos zijn, bleef bij Terinathe hangen. "Dat wist ik helemaal niet van die mensen. Vooral de beweegredenen daarachter, dat vond ik bijzonder om achter te komen. Omdat mensen niet zo snel uit zichzelf die verhalen zouden delen."
Bekijk hieronder hoe Demi Terinathe haar zoektocht beleefde:
Demi ging opzoek naar haar Molukse roots

Trots

Naast meer kennis over haar familie, heeft het haarzelf ook lessen voor de toekomst gebracht. "Vooral wat het betekent om Moluks te zijn. En ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. Daarnaast ben ik ook achter veel dingen gekomen die ik nog niet wist over mijn achtergrond en daar ben ik trots op."
Ook voelt Terinathe zich na deze zoektocht meer verbonden met haar Molukse afkomst. "Ik ben niet opgegroeid in de Molukse wijk. Mijn opa en oma woonden daar wel, dus ik kwam er wel vaak toen ik jonger was. Maar nu ik er meer over geleerd heb, voel ik mij er ook meer mee verbonden."
De Molukse zou zich dan ook graag blijven inzetten voor de Molukse gemeenschap. "Daarom zou ik graag in de toekomst in gesprek willen blijven gaan met mensen. Om zo de verhalen van mijn familie en anderen in leven te houden en door te vertellen."

Tracing Your Roots

Het op zoek gaan naar de familiegeschiedenis doet het Drents Museum onder de naam Tracing Your Roots, legt Jonathan van der Meulen medewerker programma en participatie van het Drents Museum uit. "Jongeren met een Molukse achtergrond kunnen zich aanmelden om op zoek te gaan naar hun eigen familiegeschiedenis. Dat doen ze op verschillende manieren. Namelijk met stamboomonderzoek en het interviewen van de eigen familie."
Het programma bestaat uit meerdere bijeenkomsten waarbij het Drents Museum helpt om de vraag te beantwoorden: wat is nu mijn geschiedenis? "Jongeren die mee willen doen starten op 22 april. En op 18 juni, de familiedag, kunnen ze hun resultaten presenteren. De mooiste verhalen krijgen een plek op onze website", vertelt van der Meulen.
Jongeren die mee willen doen, kunnen zich nog aanmelden voor dit programma. Dat kan via de website van het museum.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.