Das maakt gatenkaas van Roderwolder begraafplaats

230330_begraafplaats_roderwolde
De begraafplaats in Roderwolde © RTV Drenthe
Normaal gesproken is er weinig leven in de brouwerij op de begraafplaats in Roderwolde, maar de laatste weken is dat wel anders. Een das is druk bezig om het kerkhofje aan de Pastorielaan te veranderen in een groot gangenstelsel. "Het is hier net een gatenkaas joh", zegt Gerard Pronk.
Als beheerder van begraafplaatsen in de gemeente Noordenveld zorgt Pronk dat alles er goed bijligt. Maar hij is de laatste tijd vaker dan hem lief is in Roderwolde. Blijkbaar gedijt een das wel heel goed tussen de grafzerken. Zelf dacht Pronk eerder aan een otter of een 'marterachtige'. Dat een wildcamera nu laat zien dat het een das betreft, verbaast hem dan ook. "Het is namelijk best een groot dier, terwijl het tussen twee graven door een gangetje van 10 centimeter heeft gegraven. Daarom dacht ik niet aan een das."
Toch is het zo en nu is het zaak het dier er weg te krijgen. "Voor de graven maakt het niet uit, want de fundering eronder is goed", zegt hij. "Maar voor de nabestaanden is het een bizar gezicht."
Verhaal gaat verder onder de video
Das maakt gatenkaas van Roderwolder begraafplaats
Intussen proberen Pronk en zijn collega's de begraafplaats zo goed en zo kwaad als het kan netjes te houden, maar dat valt nog niet mee. "Er zitten echt behoorlijke gaten tussen. De ene keer zijn het kuilen van zo'n 20 à 30 centimeter diep, maar soms ook tunnels van 2,5 meter lang. Er zitten zelfs graven tussen waar slechts een reepje grond tussen zit van 10 centimeter breed en ook daarin zitten gaten. Het is echt een professional", grijnst de terreinbeheerder.

Verzakkingen

Toch levert de gatenkaas ook gevaarlijke situaties op. Door de tunnels verzakken monumenten en als je niet oppast blijft het niet bij materiële schade. "Toen een collega van mij daar naast een graf stond, zakte hij ineens naar beneden toen hij een stap opzij zette." Inmiddels is de gemeentelijke aannemer in korte tijd al zo vaak op de begraafplaats in Roderwolde geweest, dat hij de routine van de insluiper bijna kan dromen.
Hij is nu op zeven of acht plekken flink bezig geweest
Gerard Pronk, terreinbeheerder Noordenveld
"Kijk, hij begint steeds daar. Ook begin deze week was-ie er nog", zegt Pronk, wijzend naar een hoek van de begraafplaats. "Daar staat een graf dat nog regelmatig bezocht wordt door nabestaanden en die hebben de gaten die zijn gegraven meteen dichtgemaakt. Maar de das laat zich niet ontmoedigen en gaat gewoon verder naar de graven ernaast. Hij is nu op zeven of acht plekken flink bezig geweest."

Bedreigde diersoort?

Welke maatregelen de gemeente kan treffen, is nog de vraag. Pronk wil de das op een diervriendelijke manier wegjagen. Waarschijnlijk komt het uit het nabijgelegen natuurgebied De Onlanden. "Wat we kunnen doen, weten we nog niet precies", zegt Pronk. "Op plekken waarvan we denken dat ze (Pronk vermoedt dat het een vrouwtje is, red.) al een tijdje niet meer is gekomen, dichten we de gaten. Dan hopen we maar dat ze niet meer daar komt."
De kans bestaat dan ook dat Pronk de komende tijd nog vaker op het pittoreske kerkhofje te vinden is, maar dat hoort erbij, weet hij. "En ik ben ook niet voor één gat te vangen", besluit hij lachend.
230330_sporen_begraafplaats_roderwolde
De sporen van de insluiper op de begraafplaats in Roderwolde © Gerard Pronk

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.