Vogelkijkhut afgesloten vanwege overwinterende vleermuizen

Stichting Het Drentse Landschap ziet zich genoodzaakt om vogelkijkhut Diependal af te sluiten vanaf vandaag. Tot 1 maart blijft de hut bij Oranje dicht omdat er beschermde vleermuizen overwinteren.
In de gang van de vogelkijkhut zijn vorige winter overwinterende vleermuizen waargenomen. De vleermuizenwerkgroep Drenthe zag van de baardvleermuis, de franjestaart en de gewone grootoorvleermuis een stuk of tien exemplaren. Vaak is het zo dat vleermuizen het jaar erop in grotere getale de overwinterplek opzoeken. Hoogstwaarschijnlijk is de gang van de vogelkijkhut een overwinteringsplek in ontwikkeling waarvan de aantallen de komende winters gaan toenemen. 

Ontwaken is vaak dodelijk
De vogelkijkhut gaat nu op slot omdat bezoekers en mogelijke vleermuis-spotters een risico vormen voor de vleermuizen. Vleermuizen mogen tijdens de winterslaap niet gestoord worden. Als ze ontwaken uit de winterslaap verhoogt de lichaamstemperatuur van het diertje, waar kostbare energie voor nodig is. Dat leidt tot aantasting van de vetreserves voor de koude periode, wat vaak dodelijk is.

Alleen onder begeleiding van een gids van Het Drentse Landschap is een bezoek van de hut mogelijk. De gids zal samen met de bezoekers de gang passeren in stilte en zonder te blijven staan. Het zoeken naar of laten zien van de vleermuizen is verboden.
Deel dit artikel: