Afscheidshuis in Frederiksoord gaat open: eigen manier van afscheid nemen van je dierbaren

De woonkamer van het afscheidshuis Zwaluwstee in Frederiksoord
De woonkamer van het afscheidshuis Zwaluwstee in Frederiksoord © RTV Drenthe / Jasmijn Wijnbergen
Ruim vijf jaar helpt Bety Nicolai uit Wilhelminaoord als uitvaartbegeleider mensen die afscheid moeten nemen van hun geliefden. Toch merkte ze dat er voor de nabestaanden iets mist.
Dat is een plek waar ze samen kunnen zijn in een huiselijke sfeer tussen het overlijden van je dierbare en de uitvaart. Zo'n plek, een afscheidshuis, heeft ze opgezet en vanaf vandaag zijn de deuren open.
"Het is een plek waar mensen hun geliefden kunnen opbaren als dat om wat voor reden dan ook thuis geen optie is of niet prettig is, dan kan dat hier", legt Bety Nicolai uit. Ze wijst naar de woonkamer van het Afscheidshuis Zwaluwstee in Frederiksoord. Het is een glazen huis met uitzicht over het groen in de omgeving. "De nadruk ligt hier wel op het feit dat het heel huiselijk is. Dus hopelijk kun je je er zo thuis voelen als in jouw eigen huiskamer. Al is het nergens zo fijn als thuis."

Kiezen voor je eigen manier van afscheid

In de jaren dat Nicolai werkzaam is in de uitvaartbranche, merkte ze dat mensen hun geliefde niet altijd thuis willen opbaren. Maar ze zag ook dat nabestaanden vonden dat er geen goed alternatief was. Bij collega's elders in het land zag ze dat dit soort afscheidshuizen werken voor sommige mensen.
"Ik denk dat er ook steeds meer mensen zijn die ervoor kiezen dat ze het op hun eigen manier willen doen. Ik denk dat zo'n plek daarbij kan helpen. Niet alleen voor het opbaren, maar je kunt ook een heel klein huiskamerafscheid hier prima houden. Dat zien we heel veel op dit moment. Een condoleance kun je hier ook prima doen. Er zijn allerlei mogelijkheden hier."
Verhaal gaat verder onder de video
Afscheidshuis in Frederiksoord gaat open
Een afscheidshuis, waar nabestaanden de dagen door kunnen brengen, is volgens Nicolai anders dan de grote aula's waarin nu soms afscheid wordt genomen. "Bij aula's en rouwcentra moet je het vaak wat algemener houden als je zo'n uitvaartcentrum leidt. Ik heb er hier gewoon voor gekozen dat het echt een huiskamer kan zijn. Steeds meer mensen kiezen bewust op allerlei vlakken en ik denk ook op het gebied van de dood, dat er steeds meer mensen denken van we moeten toch doen wat bij ons past. En ik hoop dat ik hiermee een categorie mensen aanspreek die zegt van: 'ja dit is fijn, hier willen we zijn'."
Nabestaanden krijgen een sleutel van het huis en mogen het huis in wanneer ze willen. Ze hoeven dus niet binnen een kwartier weg te zijn, maar kunnen meerdere dagen in het huis terecht. Slapen kan niet, maar koken wel.

'Met een goed gevoel terugkijken op laatste stukje van iemands leven'

Nog voordat de deuren officieel open gaan vandaag en Nicolai aan de buitenwereld kan laten zien hoe de Zwaluwstee eruit ziet, wordt er nog hard gewerkt. Een aantal wanden is net bestickerd, er zijn doeken opgehangen en de dweil wordt nog door het pand gehaald. Nicolai heeft er zin in. Het was haar grote droom om dit te starten, maar een goede locatie was voor de onderneemster essentieel.
Dat deze locatie midden in het groen staat, vindt ze fijn. "Stel dat je hier binnen zit en je alles hebt geregeld voor een uitvaart, dan wil je ook kunnen zeggen van: 'het hoofd zit vol. We willen wel even naar buiten'. Dan sta je ook zo in het Sterrebos."
Al met al hoopt Nicolai dat ze mensen ondanks de verdrietige situatie, dat ze met een goed gevoel kunnen terugkijken op het laatste stukje van iemands leven. "Als je het hier kunt doorbrengen en dat als thuisvoelt, dat hoop ik heel erg te brengen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.