Ook Drenthe dient claim in bij 'Den Haag' voor gevolgen gaswinning

Scheur AVK4
Scheur AVK4 © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
In navolging van Groningen, gaat ook de provincie Drenthe geld eisen van 'Den Haag' voor de gevolgen van jarenlange gaswinning. Binnen 14 dagen moet duidelijk zijn om hoeveel geld het gaat.
De Groningers maakten vandaag bekend dat zij dertig miljard euro verlangen van het Rijk. Dat geld moet in een fonds komen om de provincie er 'sociaal en economisch bovenop te helpen', meldt RTV Noord. Daarnaast moet er een onbeperkt budget voor de herstel- en versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied komen.

Ereschuld

Ook Drenthe gaat binnenkort een claim neerleggen. Dat bevestigt gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie). Hoeveel geld Drenthe wil en hoe de claim er precies uit komt te zien, is nog de vraag. "We willen binnen 14 dagen met nieuws komen", zegt Stelpstra. "Dat doen we als provincie in samenwerking met de gemeenten die ook last hebben van de gaswinning."
Onlangs gaf het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) aan de schadeafhandeling in Groningen en Drenthe 'ruimhartiger' op te willen zetten. Het IMG is belast met de schadeafhandeling in beide provincies. Die ruimhartige schadeafhandeling zou tussen de 6 en 10 miljard euro gaan kosten.
Dat is - wat de provincies Groningen en Drenthe betreft - dus niet genoeg. Zij vinden dat het Rijk een ereschuld heeft en willen die ingelost zien door middel van fondsen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.