Stakingen in streekvervoer zijn voorlopig opgeschort

Bus Oostersingel Assen
De stakingen in het streekvervoer zijn voorlopig uitgesteld © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
De vakbonden en werkgevers in het streekvervoer gaan weer met elkaar onderhandelen over een nieuwe cao, hebben de werkgevers bekendgemaakt. Maandag zitten de partijen weer met elkaar om tafel. Daarmee zijn ook de aangekondigde stakingen opgeschort, stelt onder meer vakbond FNV.
De afgelopen maanden legden voornamelijk chauffeurs van bedrijven als Arriva, Keolis, EBS en Qbuzz herhaaldelijk het werk neer. Daardoor vielen er telkens veel bussen uit.
Ruim twee weken geleden schortten FNV en CNV de acties op om onder begeleiding van twee verkenners weer met de werkgevers te gaan praten. Daarbij gaven de bonden wel aan dat als ze in die gesprekken geen openingen voor echte onderhandelingen zouden zien, er daarna weer verder zou worden gestaakt.
Maar er zijn stappen gezet onder leiding van de verkenners, bevestigt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. "Er ligt een bredere basis met onder meer werkdrukmaatregelen." Ook onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV ziet "voldoende basis voor nieuwe onderhandelingen".

Met Pasen een akkoord

De bonden zien dan ook mogelijkheden om die onderhandelingen succesvol af te ronden. "We zijn er nog niet, maar streven ernaar met Pasen een akkoord te hebben", zegt Van der Gaag van FNV. Maar dat is geen harde deadline en de bonden houden ook nog rekening met de mogelijkheid dat de gesprekken weer vastlopen.
Het cao-conflict in het streekvervoer draait onder meer om loonsverhoging. Gezien de hoge inflatie van de laatste tijd willen de bonden veel meer extra loon dan de werkgevers zeiden te kunnen bieden. Maar voor de bonden is ook heel belangrijk dat de werkdruk omlaaggaat. CNV is blij met de stappen die werkgevers op dat onderwerp bereid zijn te zetten. "Daarbij is te denken aan extra pauze, meer lucht in de diensten en verbetering in de roosters en diensten", legt Chikihi uit.
Onder de cao streekvervoer vallen zo'n 13.000 mensen. Vakbonden en werkgevers gaan woensdag in gesprek over de kleinere cao in het streekvervoer, die geldt voor 1300 werknemers. Het betreft een verkennend gesprek, laat vervoerder Arriva weten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl