Waarom heet de Alerderbrink in Emmen eigenlijk zo?

De Ruinerbrink en de Alerderbrink in de Emmer wijk Bargeres
De Ruinerbrink en de Alerderbrink in de Emmer wijk Bargeres © RTV Drenthe
Elke Drentse plaats heeft er een: een brink, althans bijna elke Drentse plaats. Maar waar komen de namen van de brinken in Emmer wijk Bargeres vandaan? Zijn dat Drentse plaatsen en zo ja, waar komt dan de Alerderbrink vandaan?
Twee vragen die binnenkwamen bij de Zoek Het Uit!-redactie. Tijd om daar in te duiken.
Eerst de vraag wat is een brink? Daar is de Van Dale eenduidig over: "Met bomen beplant plein in het midden van een dorp." Dat maakt de vernoemingen van de straten in Bargeres nog een ingewikkeldere zoektocht. Die straten zijn geen beplante pleinen en ze staan niet midden in het dorp.
Artikel gaat verder onder de foto:
De Brink in Gieten
De Brink in Gieten © Google Streetview
Dat de straten in Bargeres zo heten komt door de, in 1995 overleden, stedenbouwkundige André de Jong. Bij het bouwen van wijken en industrieterreinen bedacht hij de namen. Zo was hij fan van ontdekkingsreizigers en gaf hij verschillende straatnamen op het industrieterrein namen van ontdekkingsreizigers, zoals David Livingstone en James Cook.

Drentse plaatsnamen

Voor het benoemen van de straatnamen in Bargeres wist De Jong niet zo goed wat hij moest en stelde Henk Jeurink van de Historische Vereniging Zuidoost-Drenthe die vraag. "Ik had voor mijn vrouw een boekje gekocht met alle plaatsen van Drenthe daarin. André wilde dat boekje lenen", weet Jeurink nog.
De Jong haalde alle namen voor de brinken van Bargeres vervolgens uit dat boekje. Maar waarom eindigen ze op -brink en niet op -straat of -weg?
"Hij zei toen: 'Alle dorpen zijn brinkdorpen en als we alle dorpen pakken, dan zetten we er gewoon brink achter.' Zo komen ze aan hun namen", weet Jeurink. Dat niet alle Drentse dorpen ook daadwerkelijk een brink hebben, zag De Jong niet als een probleem.

Geen Brink, maar wel een brink

Hoe het dan kan dat er brinknamen zijn die Alerder, Ekseler en Spehorner heten? "Dat is een verbastering dat in dat boekje staat. Alerder is een oude verbasterde Drentse naam van Aalden. Datzelfde geldt voor Ekseler, dat is Exloo, ineens is de 'x' verdwenen en staat er een 'ks'. Net als met seks, dat is soms met een 'x' en soms met 'ks'", zegt Jeurink. "De Spehornerbrink schijnt dan weer van Spier te komen, maar ik heb nog nooit iemand gehoord die Spier Spehorn noemt."
De naam Alerderbrink komt dus van Aalden en het heet een brink, omdat bijna alle Drentse plaatsen een brink hebben. Aalden heeft als straatnaam geen Brink. Toch is in het dorp een brink te vinden, rond Oud Aalden.
Artikel gaat verder onder de foto:
Ook de Ekselerbrink vinden we terug in de Emmer wijk Bargeres
Ook de Ekselerbrink vinden we terug in de Emmer wijk Bargeres © RTV Drenthe

Zoek Het Uit!

Verbaas je je ook over iets in Drenthe? Of snap je van iets niet hoe het zit in onze provincie? Schroom dan niet en stuur een bericht naar zoekhetuit@rtvdrenthe.nl of vul onderstaand formulier in:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl