Snelste brommers van Nederland sprinten op TT Festival

TT Festival krijgt brommer sprintraces
Opgevoerde scooters aan de start tijdens een sprintrace © Stichting TT Week Assen
Van nul naar honderd kilometer per uur over een afstand van slechts honderd meter. De snelste brommers van Nederland komen naar de TT Nacht in Assen. Onder de titel Brommers kiek'n wordt dit jaar voor het eerst een officiële brommer-sprintwedstrijd gehouden op de Jan Fabriciusstraat.
Met snerpende motoren wachten de deelnemers op het startsein tijdens tijdens brommerraces. Als het licht op groen springt, gaan ze er al jankend vandoor om met hoge snelheid de finish te passeren, sommigen zelfs boven de honderd kilometer per uur.
Sprintraces in Genemuiden:
De wedstrijd wordt georganiseerd door de Nederlandse Scooter Sprint Competitie (NSSC). Tussen de Rolderstraat en de Kloekhorststraat wordt een 100 meter lange sprintbaan gecreëerd, omringt door dranghekken, betonblokken en strobalen waarachter het publiek vanaf 19.00 uur kan kijken naar vier kwalificatierondes. In verschillende klassen strijden de deelnemers om een finaleplaats. De beste sprinters nemen rond middernacht deel aan de finale.

Meer motorvermaak

"Wij waren op zoek naar bijzonder motorvermaak. Iets wat het publiek tijdens het TT Festival nog niet eerder heeft gezien", vertelt Jan Gerbrand Krol, directeur van de Stichting TT Week Assen. "Door het TT Circuit werden wij getipt om eens met de NSSC te gaan praten. En dat bleek een schot in de roos. Met veel enthousiasme hebben we samen het programma uitgewerkt. Hiermee voegen we nog meer ronkende motoren en geur van brandend rubber toe aan het festival."
Publiek kan niet alleen genieten van de sprintwedstrijd, maar ook letterlijk naar brommers kiek'n. Op de Javastraat en in de Rolderstraat wordt een rennerskwartier ingericht. Hier sleutelen de deelnemers aan hun brommers, krijgen de racemonsters een laatste poetsbeurt en kan het publiek met deelnemers in gesprek.

NSSC sprintcompetitie

De brommer sprint kent een vaste groep ervaren deelnemers. Jaarlijks worden door de NSSC landelijk zes wedstrijden georganiseerd. De brommers moeten aan specifieke technische eisen voldoen om deel te kunnen nemen. Voorafgaande aan de wedstrijd worden de brommers gekeurd door de NSSC. Johan van Schie, voorzitter NSSC: "Dit is de eerste keer dat we een wedstrijd op een festival organiseren. De wedstrijden zijn normaal overdag en nu 's avonds. Dat is nieuw voor de deelnemers. En ook het aantal toeschouwers zal aanzienlijk meer zijn dan bij onze andere wedstrijden. Zowel voor de deelnemers als voor de NSSC een unieke kans. We krijgen hiermee de mogelijkheid om onze sport aan een groter publiek te laten zien."
Tijdens het TT Festival verandert de Fabriciusstraat in Action on Wheels Arena. Naast de razendsnelle brommers zullen tijdens de TT Nacht stuntrijders Johnny Do uit België en Martijn Brink uit Assen het publiek vermaken. Een avond eerder zijn de stuntrijders er ook al actief, maar worden ze vergezeld door meerdere Supermotard-coureurs en zijn er motortrialactief actief.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.