Theaterspektakel Het Pauperparadijs is terug in Veenhuizen

Het Pauperparadijs
Actrice Roos van Erkel en Myrthe Burger spelen allebei de rol van Cato in het theaterspektakel (v.l.n.r.). © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Na een aantal keer in het Gevangenismuseum te hebben gestaan, deed het theaterspektakel een uitstapje naar Koninklijk Theater Carré. Maar nu zijn ze weer terug op bekend terrein. Vanaf 6 juni dit jaar is het theaterspektakel Het Pauperparadijs weer te zien in Veenhuizen.
Vanmiddag werd de cast van de voorstelling bekend gemaakt. Daar zitten oude bekenden tussen, maar ook een paar nieuwe gezichten. Zij gaan 55 keer het podium betreden. Waarvan 51 voorstellingen, drie try-outs en een première.

Tienduizenden mensen

Producent Wolter Lommerde is blij dat ze terug zijn in Veenhuizen. "Tienduizenden mensen willen de voorstelling nog zien. Dus eigenlijk hadden we het plan om het in 2018 al te doen, maar toen kwam Carré ertussen. Daar is het lastig met plek voor een theaterstuk, dus hebben we dat op dat moment gedaan. Toen wilden we gelijk terug komen in 2020, maar toen kwam corona."
Na corona had het gezelschap in 2022 te maken met onduidelijkheid over de stikstofregels, maar dat is nu opgelost met de provincie. De vergunning is voor de komende twee jaar veiliggesteld. "De regels zijn strenger, maar wel een stuk duidelijker", vertelt Lommerde.
Nu is het dan eindelijk weer zo ver. Volgens Lommerde hoort Het Pauperparadijs in Veenhuizen. "Het theaterstuk staat hier het mooist. En we hadden in 2016 en 2017 twee uitverkochte edities. Dus daarom wilden we nog heel graag een keertje terugkeren in het Gevangenismuseum."

Waar gaat Het Pauperparadijs ook alweer over?

Het Pauperparadijs vertelt een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland. In de 19e eeuw was de armoede enorm. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden op een schip gezet naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Maar wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep uit op een drama.

Oude bekende, nieuwe gezichten

En ook voor sommige leden van de cast is het niet de eerste keer dat ze in Veenhuizen staan. Bijvoorbeeld voor actrice Myrthe Burger. Zij speelde al eerder in het stuk. "Te gek dat het weer gaat gebeuren. Je voelt ook de historie. De mensen die hier waren toentertijd hebben ook echt geslapen in de barakken. Dat was een bizarre situatie die extra versterkt wordt, doordat je de voorstelling hier speelt."
Voor actrice Roos van Erkel is het de eerste keer dat ze hier mag staan. "Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik weet al heel lang dat ik dit zou gaan doen. Door corona ging het niet door, waardoor het lang onzeker bleef. Dat het dan nu eindelijk werkelijkheid wordt, is echt te gek."
Ook vindt de actrice het bijzonder om een stuk van de geschiedenis nieuw leven in te blazen. "En dan ook nog op de plek waar het plaatsvond."
Vanmiddag was de castpresentatie in het Gevangenismuseum. Kijk hieronder de video over deze editie van Het Pauperparadijs.
Theaterspektakel Het Pauperparadijs is terug in Veenhuizen
Mensen die belangstelling hebben voor het theaterspektakel moeten opschieten volgens Lommerde. 'Want', lacht hij: "De helft van de kaarten is al verkocht, dus als mensen nog willen komen moeten ze niet te lang wachten. Want dan is het, net zoals voorgaande edities, uitverkocht."
Het Pauperparadijs speelt - als alle vergunningen worden afgegeven - van 6 juni tot en met 26 augustus in Veenhuizen. Er zit nog één kink in de kabel. De evenementenvergunning van de gemeente Noordenveld is nog niet helemaal rond. Deze moet nog worden afgegeven. Het theatergezelschap hoopt dat die vergunning een dezer dagen rond komt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.