Nieuwe beachclub moet plan bijstellen: 'Arubaans zand is niet te koop'

Het luxe strandpaviljoen dat moet verrijzen aan de oevers van het Paterswoldsemeer hoeft niet te rekenen op het gewenste zand uit Aruba. Henk van Meekeren, eigenaar van het nu nog braakliggende terrein, wilde het zand gebruiken voor de aanleg van een strand.
"Het zand laat ik per schip overkomen uit Aruba. Mensen hoeven straks niet meer naar Saint-Tropez", liet Van Meekeren vorige maand weten. De plek waar de nieuwe beachclub moet komen ligt tussen Paviljoen van de Dame en Restaurant de Twee Provinciën, aan het zuidwestelijke deel van het meer, net over de provinciegrens.


​Het plan om zand te importeren doet volgens RTV Noord binnen de Arubaanse politiek de wenkbrauwen fronsen. "Arubaans zand is niet te koop", zegt infrastructuurminister Otmar Oduber vandaag tegen het Antilliaanse dagblad Amigoe. Sterker nog, zand exporteren is per wet verboden, benadrukt hij in de krant. "De regering spant zich in om het onderwaterleven te beschermen."

'Je moet eerst wat roepen'
Ondernemer Van Meekeren kan wel lachen om de ophef. Het was namelijk maar een idee. "Je moet eerst wat roepen, dan wordt al heel snel duidelijk of het haalbaar is of niet. Maar ik zie niet in waarom het niet zou kunnen. Er is daar genoeg zand op dat eiland. Dat merken ze toch niet, als er een schip met zand weg is."

Torremolinos
De ondernemer heeft 110.000 euro gereserveerd voor de import van zand. Maar als dat niet uit Aruba kan, dan maar ergens anders vandaan, zegt hij. "In wetgeving had ik mij nog niet verdiept. Dan haal ik het wel uit Torremolinos. Dan wordt het geen wit zand, maar goudgeel."

De plannen voor de strandtent zijn nog in een heel vroeg stadium. Van Meekeren moet eerst het ecologisch onderzoek afronden, en daarna zijn plannen voorleggen aan de gemeente Groningen. Pas als die zijn goedgekeurd kan de bouw beginnen. Dat is naar verwachting volgend najaar.
Deel dit artikel: