Hoogeveen steekt extra geld in wegenonderhoud om ‘kapitaalvernietiging’ te voorkomen

Middenveldweg Hoogeveen
Werkzaamheden aan de Middenveldweg in Hoogeveen © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Hoogeveen gaat het budget voor wegenonderhoud vanaf 2024 met zo'n zes ton opkrikken. Een deel van de wegen, fiets- en voetpaden zijn aan vervanging toe, maar door een prijsstijging van met name asfalt is onderhoud flink duurder geworden.
Een aantal jaren geleden is er een plan vastgesteld door de gemeenteraad om de wegen op tijd te onderhouden zodat ze van goede kwaliteit blijven. Nu is het zo dat een aantal wegen dat niet meer zijn. Het komt er nu op neer dat dit probleem moet worden opgelost de komende jaren. Dat voornemen had Hoogeveen al, maar het budget is momenteel niet voldoende.
Rond de drie miljoen euro zit in de pot, maar daar komt vanaf volgend jaar nog eens zes ton bij. "Door deze uitbreiding van het budget wordt vormgegeven aan het inlopen van de achterstanden", schrijft de gemeente.

Kapitaalvernietiging

In de Wegenwet is namelijk afgesproken dat gemeenten zorg moet dragen voor veilige en comfortabele wegen. Ook is het een eis dat het netwerk zijn waarde moet blijven behouden. Wegen kunnen een kwaliteitsscore hebben van A tot en met D. Waarbij A+ het beste is en D het slechtste. Met een score van een A of B score voldoet een weg aan de juiste kwaliteitseisen in Hoogeveen, maar zit je eronder dan is het mis.
Uit recent (2022) onderzoek van de gemeente blijkt dat zestien procent van het netwerk niet voldoet aan de juiste eisen. Het merendeel is van zulke lage kwaliteit dat er zelfs wordt gesproken van kapitaalvernietiging. "Door het te laat uitvoeren van onderhoud neemt de kwaliteit van de wegen af. Dit leidt tot versnelde afschrijving van wegen en daarmee tot kapitaalvernietiging. Met het tijdig uitvoeren van onderhoud wordt dit voorkomen."

Prioriteit

Het niet goed onderhouden van het de paden en wegen verhoogt het risico op klachten en ongevallen stelt het college. Schades bij wegen nemen doorgaans versneld toe na het ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld denken aan scheurvorming in asfalt. Ook zorgt het ervoor dat de gemeente meer geld moet investeren in de toekomst als er nu geen onderhoud wordt gedaan.
Zonder het extra geld kan een gedeelte van de wegen de komende jaren worden onderhouden denkt Hoogeveen. Dan moet er wel elk jaar worden gekeken welke plekken prioriteit krijgen. Voor de lange termijn houdt dit in dat het netwerk structureel aan kwaliteit inlevert. Ook worden de kosten uiteindelijk dus hoger.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.