Strafrechtelijk onderzoek naar overschrijding geluidsnormen in Zandhuizen

Het Openbaar Ministerie is een vierde strafrechtelijk onderzoek gestart naar overtredingen in de mijnbouw. Het gaat om onderzoek naar de overschrijding van geluidsnormen in Zandhuizen en Noordwolde.

Gaswinner Vermilion heeft daar in de afgelopen weken twaalf keer de geluidsregels overschreden. Het Canadese bedrijf is bezig met een zogenoemde diepboring om een nieuw gasveld aan te boren.

Vierde strafrechtelijk onderzoek

Het onderzoek van het OM is het vierde lopende onderzoek naar overtredingen in de mijnbouw in onze regio. Het OM onderzoekt ook al de overtredingen die Vermilion heeft begaan met versnelde gaswinning in Vinkega en in Diever. In deze gevallen zou de Canadese gaswinner substantieel meer en sneller gas hebben gewonnen dan de vergunningen toelaten. Een vierde onderzoek loopt naar strafrechtelijke overtredingen tijdens activiteiten in Hardenberg.

Last onder dwangsom

Het Staatstoezicht op de Mijnen legde vorige week een last onder dwangsom op aan Vermilion. Ook dat gebeurde omdat de gaswinner al twaalf keer de geluidsnormen heeft overtreden. Bij iedere volgende overtreding ontvangt het bedrijf een dwangsom van 50.000 euro met een maximum van 600.000.

Het OM onderzoekt de kwestie in Diever al sinds 2017. Eerder werd gemeld dat dat strafrechtelijk onderzoek is afgerond en dat het OM bezig was met het bepalen van de strafmaat. Volgens woordvoerder Nijhof van het OM heeft de Officier van Justitie laten weten dat dat onderzoek nog steeds gaande is.

Lees ook: