Dwangsom van 10.000 euro dreigt voor kantine van tennisvereniging MLTC uit Meppel

Harold Jans (links) Walther de Hart (rechts)
Harold Jans, uitbater van de kantine, en MLTC-voorzitter Walther de Hart (rechts) © RTV Drenthe / Stefan Klomp
De tennis- en padelcompetitie gaat buiten van start. Maar of de wedstrijd nog gespeeld moet worden, halverwege is of bijna klaar is. Bij tennisvereniging MLTC uit Meppel worden voorlopig om 22.45 uur alle wedstrijden stopgezet.
De kantine van de tennisvereniging heeft een waarschuwing van de gemeente gekregen. Als de kantine nog één keer te lang openblijft, wacht een dwangsom van 10.000 euro.

Wat is er aan de hand?

De kantine van MLTC wordt door Harold en Ruerdtsje Jans gerund onder de naam Bij Jans. Die mag tot 23.00 uur open. "Maar een tenniswedstrijd duurt wel eens wat langer", zegt Harold Jans. "Na een wedstrijd of training ga je toch met zijn allen even wat drinken in de kantine. Ja, er wordt onder andere op vrijdagavond door MLTC deelgenomen aan de regiocompetitie van de KNLTB. Aangezien er bij tennis en padelwedstrijden geen begin en eindtijden bestaan, kan het dus voorkomen dat er tussen 23.00 uur en 00.00 uur nog wel eens wedstrijden gespeeld worden. Daarna is het nog even gezellig wat drinken. Net als bij andere sporten."
Zijn hoogtepunt was 1995: toen stond hij in de top 1000 van de wereld. Nu geniet hij van een recreatief potje tennis of padel spelen, training geven en het achter de bar staan. Alhoewel, dat laatste niet meer met heel veel plezier gebeurt. "Dit kost veel energie. Dat zet je aan het denken: willen we zo wel doorgaan."

Wat heeft dit voor gevolgen?

"We gaan de wedstrijden om een kwartier voor elf uur stopzetten", zegt Walther de Hart, voorzitter van MLTC. De tennisvereniging gaat niet over de kantine. "Maar we trekken samen op. Wij gaan niet spelen als het hier in de kantine helemaal donker is. Daarnaast is dat niet verantwoord." Kantine dicht, betekent ook kleedkamer en toiletten dicht, terras dicht en geen voorzieningen voor EHBO. "Je mag geen gebruik meer maken van het terras na 23.00 uur. Het gaat op slot", voegt Jans toe.
"Zie je het al voor je?", wijst Jans naar een van de gravelbanen buiten. "Dan speelt Robin Grit (als nummer 101 in het enkelspel van Nederland en nummer 34 in het dubbelspel is hij de captain van het MLTC-team in de hoofdklasse) een waanzinnige wedstrijd en dan moet je die halverwege afbreken. Dat is niet-fair."
Er wordt gewerkt met piepbeleid. Het wordt gedoogd, totdat iemand piept
Harold Jans, eigenaar Bij Jans
Het probleem speelt vooral op de vrijdagavond. Competitieavond. De wedstrijden beginnen dan rond 19.00 uur. "Van de gemeente kregen we de suggestie om dan eerder te beginnen", zegt De Hart. "Dat kan niet, want dan zijn mensen nog aan het werk, of net terug van werk." Op een andere dag competitie zit er ook niet bij. "Je krijgt een schema van de bond."

Regels zijn regels, ook de openingstijden voor kantines

De Hart: "Juridisch heeft de gemeente helemaal gelijk. Daar kunnen we niets tegen inbrengen. Maar hoe gaan we om met elkaar. We hoorden dat de gemeente nu ook alle andere sportkantines gaat handhaven. Dit zet het verenigingsleven op zijn kop. Sporten is ook een sociale aangelegenheid. Wil je dat nu allemaal weggooien?" Beide heren zeggen graag in gesprek te willen met de gemeente voor een oplossing. "We horen overal alleen 'nee' op." Die oplossing is mogelijk om voor ieder evenement, (competitie)wedstrijd of toernooi die wellicht na 23.00 uur kan duren een vergunning aan te vragen.
Jans: "We hebben een hele lijst gemaakt van komende evenementen en gevraagd om vergunning. Blijft trouwens raar om te spreken over evenementen als je het over een wedstrijd hebt. Die vergunning kregen we niet, we moeten voor iedere individuele wedstrijd een vergunning aanvragen. Dat is bureaucratie ten top."
Voor de eerste wedstrijden en komende toernooien zijn ze in ieder geval al te laat. Dat had acht weken van tevoren gemoeten. "Dat hadden we graag wat eerder willen weten. We begrijpen de vergunning voor een groot evenement of feest, maar voor een wedstrijd?"

Waarom is dit nu een probleem?

Vanuit de buurt is er geklaagd bij de gemeente. Dat gaat vooral over parkeerproblemen en geluidsoverlast na 23.00 uur. Handhaving komt langs vanwege de klachten. "Helemaal terecht dat ze handhaven op verkeerd parkeren. We hebben een parkeerterrein en dan moet je niet in de woonwijk parkeren", verwijst Jans naar het fout parkeren in de buurt.
"We hebben de politiek benaderd. We kregen te horen dat er gewerkt wordt met piepbeleid. Wat is piepbeleid? Dat het gedoogd wordt, totdat er iemand gaat piepen", antwoordt Jans zijn eigen vraag, die zegt goed contact te hebben met de buurt. "Een keer in de drie maanden gaan we bij bewoners langs om te praten en we hebben samen een appgroep. We hebben ook al gehoord dat bewoners uit de buurt een tegenactie zijn begonnen, dat ze er helemaal geen moeite mee hebben."
De gemeente Meppel wil nog niet reageren op de zaak. Zij wil eerst vragen vanuit de politiek beantwoorden, voordat vragen van de media worden behandeld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.