WK Handbal: Oranje walst over Cuba heen

HANDBAL - De Nederlandse handbalsters hebben op het WK in Japan Cuba een enorme nederlaag bezorgd. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade strafte de Caribische ploeg af met ongekende cijfers: 51-23. Angela Malestein was uitblinker. De hoekspeelster maakte elf doelpunten. Lois Abbingh was goed voor tien treffers.

Het was de tweede groepszege voor Oranje in Kumamoto. De ploeg won maandag van Angola, maar verloor zaterdag enigszins verrassend van Slovenië. De punten tegen Cuba waren dan ook hard nodig om kansrijk te blijven voor een vervolg in het toernooi. De eerste drie van de groep gaan door naar de hoofdronde. De komende ontmoetingen met de sterke landen Servië en Noorwegen worden cruciaal.

Noodzakelijke overwinning
Nederland wil uiteindelijk op het WK bij de beste zes eindigen. In dat geval is er reëel uitzicht op deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. De handbalsters hebben op vier van de laatste vijf grote toernooien een medaille gewonnen: zilver op het WK 2015, zilver op het EK 2016, brons op het WK 2017 en brons op het EK 2018. Op de Spelen van Rio in 2016 eindigde de ploeg als vierde.

Cuba gold vooraf al als de zwakste tegenstander in de poule en dat bleek ook tijdens de wedstrijd. De Nederlandse ploeg kon ongestoord zijn gang gaan: positiewisselingen doorvoeren, snelle combinaties uitvoeren en werken aan het doelsaldo. Bij rust leidde Oranje al met 22-11. Na rust liep de score onverminderd verder op. De magische grens van 50 doelpunten overschrijden wordt in handbal zelden vertoond.

Defensie
Niet dat alles vlekkeloos verliep. Af en toe liet de Nederlandse defensie wel heel makkelijk gaten vallen en mocht Cuba vrijuit werpen. Die tegendoelpunten deden nu geen pijn, maar tegen Servië of Noorwegen zal de dekking van Oranje beter moeten functioneren.

Ook de uit Emmen afkomstige Merel Freriks kreeg tegen Cuba minuten van bondscoach Mayonnade. Op vrijdag 6 december speelt Oranje de volgende wedstrijd. In Kumamoto is Noorwegen dan de tegenstander.

Meer over dit onderwerp:
Emmen WK Handbal Japan Oranje Merel Freriks
Deel dit artikel: