'Stop met geld weggooien in voetbaloorlog 2e Exloërmond'

Units
De units op het sportpark in 2e Exloërmond © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
Het is genoeg geweest met het uitgeven van gemeentelijk geld aan het voetbal in 2e Exloërmond. Dat vinden de oppositiepartijen (Gemeentebelangen, D66 en Groenlinks) in de gemeenteraad van Borger-Odoorn. Het college is namelijk van plan om nog twee containerunits voor De Treffer'16 aan te schaffen. Kosten: 150.000 euro.
De zogeheten voetbaloorlog - ontstaan in 2016 na een conflict tussen TEVV en De Treffer '16 - kostte de gemeente Borger-Odoorn tot dusver 228.504 euro. Dat blijkt uit een tabel die de gemeente Borger-Odoorn onlangs publiceerde op aandringen van Gemeentebelangen.
"De verhouding is helemaal zoek", vinden raadsleden Daan Hooiveld en Stephan de Vries van de partij. "We willen niet dat er nog meer geld gestoken wordt in een tijdelijke oplossing. Hoe lang is tijdelijk dan ook?"

Debat over kosten

De raadspartij geeft vanavond een eerste aanzet en wil met de gehele gemeenteraad en het college in debat hierover. De andere oppositiepartijen, D66 en GroenLinks, delen die mening. "Tel nog eens de 150.000 euro op bij de al gemaakte kosten en we praten dan over bijna 380.000 euro", zegt Pieter de Groot (GroenLinks). "Het lijkt momenteel wel rustig aan het front van de voetbaloorlog. Dat is positief."

Structurele oplossing

De partijen vinden dat er nu gekeken moet worden naar een structurele oplossing. Ze halen dan ook de renovatie van de kleedkamers in het dorpshuis opnieuw aan. Eerder kocht het college het dorpshuis voor 275.000 euro met de bedoeling om onder meer de kleedkamers te renoveren voor De Treffer '16. Dat wilde De Treffer '16 destijds niet vanwege het delen van de horeca-inkomsten.
Er is toen een vergunning voor vijf jaar afgegeven voor het plaatsen van tijdelijke units bij de velden. Nu is het de bedoeling dat er twee extra units geplaatst worden, want de voetbalclub kampt met ruimtegebrek. Door de hogere instroom van vluchtelingen, zijn de prijzen van de units gestegen. Het college wil daarom 100.000 euro uit de reservepot halen. 50.000 euro was al eerder gereserveerd tijdens de begrotingsvergadering in 2021.
Hoe zat het ook alweer?
Een korte wandeling langs het geschiedenislaantje in 2e Exloërmond. TEVV is in seizoen 2015/2016 een respectabele eersteklasser. Bij TEVV is op dat moment al jaren het beleid gericht op de prestaties van het eerste elftal, oftewel het vlaggenschip. Het jeugdbestuur vindt dat er te weinig aandacht is voor de jeugdteams en noemt dat het ondergeschoven kindje.
Financieel gezien zijn er strubbelingen dat jaar. Dat blijkt tijdens de algemene ledenvergadering (ALV). Leden van het jeugdbestuur noemen het later een 'financiële janboel'. Datzelfde jeugdbestuur spreekt vervolgens afschuw hierover uit. De openheid over de financiële situatie van de club is de welbekende druppel op de gloeiende plaat.
Het jeugdbestuur splitst zich af van de zondag eersteklasser en op 1 juli 2016 ziet De Treffer '16 het levenslicht. Dat is het startschot van een jarenlange voetbalveldslag, die het 2.300 inwoners tellende dorp in tweeën splijt. TEVV is per 30 juni 2016 opgeheven en werkt nog steeds aan een terugkeer op de velden.

'Geen ja gezegd'

"Wij hebben tegen die extra ton ook geen ja gezegd", aldus De Groot. "Dat is een raadsbevoegdheid. Waar zijn we mee bezig? En dat allemaal vanwege een tijdelijke oplossing voor een niet-prominente club."
John Goeree van D66 ziet liever dat de bestaande units omgebouwd worden tot kleed- en doucheruimtes. "Daar zitten nu de bestuursruimtes en kantines", zegt hij. "Daar hoeft de gemeente niet in te voorzien. Daar hadden ze wel strakker op mogen zitten."
De 150.000 euro die nu waarschijnlijk uitgetrokken gaat worden voor de extra units, ziet Goeree liever breder uitgegeven worden. "We hebben een motie aangenomen in de vorige periode dat er in 2024 een structurele oplossing moet liggen. Waarom dan nu nog zo'n bedrag voor een jaar. 2e Exloërmond kan dat geld beter gebruiken. Geef het aan iets uit waar het hele dorp iets aan heeft. Elke euro die je als gemeente uitgeeft, moet maatschappelijk rendement hebben. Dit is heel veel geld voor een beperkte groep", vindt hij.

'Er wordt een precedent geschept'

Hooiveld vindt dat er een precedent geschept wordt. "Het voetbal in 2e Exloërmond krijgt een andere positie toebedeeld dan vergelijkbare verenigingen zoals Ees, Buinen of Buinerveen. Er komt nu nog eens 150.000 euro bij voor één jaar. Waarom krijgen andere clubs van vergelijkbare orde dat dan niet? Zij kampen ook met hun eigen problemen op het gebied van energiekosten en dergelijke."
De Groot is niet te spreken over de handelswijze van het college van burgemeester en wethouders. "Het college heeft als motto samen denken, samen doen. Dit is zeker geen voorbeeld hiervan. We moeten uit beantwoording van schriftelijke vragen halen dat het college 100.000 euro uit de reserve wil halen."
De Vries is duidelijk: "Er moet niet meer geld naartoe zolang er geen structurele oplossing komt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.