Borger-Odoorn zoekt locaties voor geluidsmetingen windpark

Wie wil er een kastje op z'n erf met daarin apparatuur om geluidsmetingen te doen rond het geplande windpark Drentse Monden Oostermoer? De gemeente Borger-Odoorn zoekt op korte termijn zes locaties voor het onderzoek.

Afgelopen zomer besloten Borger-Odoorn en buurgemeente Aa en Hunze om gezamenlijk dit onderzoek te laten doen. "Het kostte wel even tijd. We wilden daarvoor eerst de RUD inschakelen, maar het gaat om een ingewikkeld onderzoek, waar zij de apparatuur niet voor hebben. Nu gaan twee externe bedrijven het doen", zegt wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn.

Nulmeting

Volgens de wethouder moeten de metingen nu snel beginnen. Want de eerste (test)windmolen van het windpark staat er inmiddels. Maar vanwege nog lopen onderzoeken van Lofar staat deze turbine momenteel stil. "Dus dit is het moment om een goede nulmeting te doen", aldus Buijtelaar.

De gemeente zoekt nu zes inwoners die willen meewerken aan het geluidsonderzoek, waarbij laag frequent geluid en gewoon geluid over een periode van zeker 18 maanden in kaart wordt gebracht. Inwoners hebben geen last van het kastje, zegt de wethouder. "Het wordt geplaatst en op afstand uitgelezen, ze komen niet wekelijks bij je op de koffie."

Wat er met de uitkomsten van het bijna twee ton kostende onderzoek gaat gebeuren is nog onduidelijk. "Eerst maar eens zorgen dat we betrouwbare gegevens hebben, de rest komt later." Tegenstanders van het windpark wijzen al langer op de volgens hen schadelijke gevolgen voor de gezondheid van laagfrequent geluid.

Deel dit artikel: