Lege straten in Delftlanden verleden tijd: gemeente wil wijk nu afmaken

De straatnaamborden en wegen liggen er al jaren
De straatnaamborden en wegen liggen er al jaren © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Menigeen kent het beeld in de Emmer wijk Delftlanden wel: straatnaamborden, aangelegde straten, maar geen woningen. Daar komt als het goed is de komende jaren verandering in. De gemeente Emmen wil de wijk nu af gaan maken en de resterende kavels uit gaan geven.
Het gaat hierbij om tweehonderd tot 248 nieuwe woningen. Het aantal is nog flexibel, omdat nog gekeken gaat worden naar het soort woningen dat er gebouwd gaat worden. Dit is mede afhankelijk van de vraag daarnaar. Ook is sociale huur een optie.
"We willen woningen toevoegen aan de wijk", vertelt Helga Kruijdenberg, projectmanager van de gemeente Emmen. "Die vraag hebben we ook gekregen van de gemeenteraad om te kijken waar extra woningen gebouwd kunnen worden. Het huidige bestemmingsplan laat 804 woningen toe."

'Eerste schop de grond in? 2025'

Met het beoogde aantal nieuwe woningen zou het aantal op meer dan duizend uitkomen. Een deel van de kavels zit nog in de boedel van de curator van het in 2016 failliet verklaarde Megahome. De verwachting is dat deze gronden verkocht worden aan projectontwikkelaars. De gemeente Emmen wil hun kavels voornamelijk verkopen aan particulieren.
De gronden van de curator die de bestemming 'groen' krijgen of hebben, komen na het wijzigen van het bestemmingsplan in handen van de gemeente Emmen. Dit betekent dat de gemeente er ook mee aan de slag kan. "Hierdoor kunnen we de wijk ook echt gaan afronden en dit gedeelte gaan inrichten", zegt Kruijdenberg.
Volgens wethouder Jisse Otter kan het nog wel even duren voor de eerste schop de grond in gaat. Het bestemmingsplan moet naar aanleiding van de inloopbijeenkomst vandaag nog ontworpen worden. Dan vastgesteld door het college, de gemeenteraad. Ook bestaat nog de optie dat er beroep wordt aangetekend. "Laten we maar van 2025 uit gaan."
Otter noemt het een mooie stap, omdat de wijk nu eindelijk afgerond kan gaan worden. "Vier tot vijf jaar geleden hebben we nog achthonderd kavels hier weggestreept omdat er totaal geen behoefte aan was. Nu brengen we die weer terug. Ik heb wel eens gezegd dat dit de mooiste wijk van Emmen wordt, ik kan wel eens gelijk gaan krijgen."
Wethouder Jisse Otter en projectmanager Helga Kruijdenberg bij de plattegrond
Wethouder Jisse Otter en projectmanager Helga Kruijdenberg bij de plattegrond © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Een punt van zorgen zijn nog de gestegen bouwkosten, hoge woningprijzen en hoge rentes. "Dat is niet alleen hier aan de orde, ook op andere plekken. De prijzen zijn hoog, de verkooprijzen staan wat onder druk. Er valt her en der al een aannemer om. De oplopende rente. Mensen moeten het wel kunnen betalen. Dat gaan we zien, maar het is wel een zorgpunt", aldus Otter.

Komst supermarkt nu opnieuw ter sprake

En of er dan nu wel een supermarkt naar de wijk komt? "We hadden wel eens wat belangstelling voor een supermarkt, maar dat werd niet serieus. Maar we gaan dit nu wel in de markt zetten. Ik hoop dat er misschien dan een klein winkelcentrum kan landen met een supermarkt erin", besluit Otter.
De reacties van de omwonenden die op de inloopbijeenkomst in het wijkgebouw afkomen, zijn positief. "We zijn hier 15 jaar geleden komen wonen, zelfs al een keer in de wijk verhuisd", zegt een vrouw. "Ja, je komt hier omdat je in een jonge wijk wil gaan wonen. We zaten 12 jaar op de vlakte. Het is mooi dat het nu afgemaakt gaat worden."
"En die supermarkt? Ja, leuk, maar ik mis hem nu niet. De boodschappen worden nu thuisbezorgd", lacht ze.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.