Exploitant houdt vast aan zonnepark Sleen: 'Verplaatsing kan gewoon niet'

Solar Proactive is niet van plan nog verdere aanpassingen te doen aan het plan voor een zonnepark bij Sleen. Dat zei woordvoerder Jeroen Prummel vanavond tijdens de raadscommissie in Coevorden. "We hebben omwonenden het maximale geboden."

Het bedrijf wil een zonnepark bouwen aan de Haarstdiek in Sleen op een perceel van bijna elf hectare. Omwonenden zijn daar tegen. Ze vinden ook dat ze onvoldoende op de hoogte zijn gebracht van het plan. "We zijn met voldongen feiten overvallen", stelde inspreker Hans ten Hooven, die gesteund werd door een flinke groep Sleners op de publieke tribune.

De initiatiefnemer Solar Proactive bestrijdt dat. Ook zegt het bedrijf talloze aanpassingen te hebben gedaan om bezwaarmakers tegemoet te komen. Zo worden de zonnepanelen lager geplaatst en komt er een extra groenstrook en een aarden wal. Verder wil het bedrijf jaarlijks 15.000 euro beschikbaar stellen voor het dorp.

'Alternatieve locatie geen optie'

De tegenstanders stellen daar geen boodschap aan te hebben. Ze geven ook aan dat de initiatiefnemer naar een alternatieve locatie zou kunnen kijken, waarbij het karakter van Sleen minder wordt aangetast. Dat is volgens Prummel geen optie. "De regels rond de subsidie zijn heel streng, verplaatsen kan niet. Als we dat zouden doen moet de hele procedure opnieuw en dat kan gewoon niet."

De gemeenteraad wordt nu gevraagd om het bestemmingsplan aan te passen en het mogelijk te maken dat het beoogde zonnepark niet tien, maar 25 jaar in stand kan blijven. Bij de vergadering van de commissie hielden veel partijen de kaarten nog voor de borst. Op 17 december staat het zonnepark op de agenda van de gemeenteraad.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
gemeente Coevorden zonnepark zonneakker Sleen
Deel dit artikel: