Burgemeester opent nieuwe brandweerkazerne op vliegveld Eelde

Burgemeester Marcel Thijsen en luchthavendirecteur Meiltje de Groot openen de nieuwe brandweerkazerne met een druk op de knop.
Burgemeester Marcel Thijsen en luchthavendirecteur Meiltje de Groot openen de nieuwe brandweerkazerne met een druk op de knop. © RTV Drenthe / Floor Visser
De brandweerkazerne op het vliegveld van Eelde is inmiddels een paar weken volop in gebruik, maar werd vandaag officieel geopend. En dat werd volgens de luchthavenbrandweer hoog tijd, want de oude kazerne voldeed al twintig jaar niet meer aan de eisen.
Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo drukt met zijn hand op een rode knop, waarna de roldeuren van de uitrukhal opengaan en drie grote, gele bluswagens tevoorschijn komen.
Met luide sirenes en grote snelheden laten deze zogenoemde crashtenders zien hoe snel de brandweermannen kunnen uitrukken bij ongevallen op Groningen Airport Eelde. "Want we moeten overal op het vliegveld binnen drie minuten kunnen zijn", licht vliegvelddirecteur Meiltje de Groot toe.

Werkplaats, instructieruimte, sportzaal

In de nieuwe kazerne kunnen die wagens onder dak staan. En dat is niet het enige voordeel van het nieuwe onderkomen, aldus ploegchef Jeroen Kregel. "Dit nieuwe pand geeft ons veel mogelijkheden, zoals rookgasafvoer in de werkplaats", zegt de brandweerman. Ook een grotere werkplaats en instructieruimte, eigen sportzaal en een glijpaal zijn te vinden in de ruimte.

'Eindelijk veilige werkomstandigheden'

"Ik ben blij dat er eindelijk een veilige werkomgeving is voor de brandweerlieden, want er waren heel lang onaanvaardbare werkomstandigheden voor hen", vindt burgemeester Thijsen. "Groningen Airport Eelde heeft hiermee een brandweerkazerne voor de toekomst. Het hele Noorden gaat daarvan profiteren."
De Groot sluit zich daarbij aan. "We zijn dankbaar en ontzettend blij met de nieuwe kazerne, ondanks dat het zo lang heeft geduurd."
De grote, gele crashtenders staan onder dak in de uitrukhal.
De grote, gele crashtenders staan onder dak in de uitrukhal. © RTV Drenthe / Floor Visser

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.