Kaakchirurgen Treant ontwikkelen nieuwe techniek bottransplantatie

Kaakchirurgen van Treant Zorggroep hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om bottransplantaties bij een bovenkaak uit te voeren. Die transplantaties zijn vaak nodig om een zogenoemd klikgebit bij mensen die al een kunstgebit hadden te plaatsen.

Tot nu toe werd bot van het bekken gebruikt bij de transplantatie van bot naar de bovenkaak. De nieuwe methode maakt gebruik van schedelbot. De nieuwe techniek verkort de behandeling en leidt tot minder pijn.

Nieuwe methode

Bij mensen met een kunstgebit slinken de kaken, waardoor het gebit losser gaat zitten. Een oplossing is het plaatsen van implantaten, waarop een kunstgebit verankerd wordt (klikgebit). Omdat bij de bovenkaak vaak te weinig bot aanwezig is, moet daar eerst bot naartoe getransplanteerd worden. Tot nu toe wordt daar bot van de bovenste rand van het bekken (bekkenkam) voor gebruikt, maar bij de nieuwe techniek gebruikt de chirurg bot van het bovenste deel van de schedel (schedeldak). Als de bovenkaak wordt verbreed met het schedeldakbot worden tegelijkertijd de implantaten geplaatst.

Kortere behandeling

Met de nieuwe methode wordt de behandelduur met vier maanden verkort. Het wegnemen van schedeldakbot gebeurt met een zelf ontwikkelde techniek, waarbij alleen de buitenste laag van de schedel wordt gebruikt en de chirurg niet door de schedel heen gaat. Ook is het niet nodig om de haren weg te scheren.

Minder pijn

"Het grootste voordeel is dat patiënten veel minder ongemak ervaren bij het wegnemen van het schedelbot, in vergelijking tot het wegnemen van het bekkenkambot. Bij de oudere methode hadden patiënten vaak veel last van de bekkenkam en moesten ze in sommige gevallen nog een paar dagen op krukken lopen", aldus kaakchirurg Jurjen Schortinghuis, die de nieuwe operatietechniek samen met kaakchirurg Thomas Putters ontwikkelde.

Schortinghuis en Putters opereerden meer dan 20 gezonde, niet rokende patiënten met behulp van de nieuwe operatiemethode. Het schedelbot bleek zeer stabiel en er was nauwelijks sprake van botverlies. Ook was er een hoog succespercentage van de implantaten van 98%.

Meer over dit onderwerp:
kaakchirurg Treant kunstgebit transplantatie bot
Deel dit artikel: