Paasvuur Erica gaat vooralsnog door, Raad van State neemt morgen besluit

Het paasvuur langs de Ericasestraat in Erica kan vooralsnog doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Groningen vandaag bepaald. Maar of de bult daadwerkelijk in brand gestoken mag worden op Eerste Paasdag, is onzeker. De buurtbewoners die bakzeil haalden stapten na hun verlies gelijk door naar de Raad van State.
De organisatie heeft een ontheffing voor het paasvuur gekregen van de gemeente Emmen. Omwonenden vinden dat er te veel hout wordt gebruikt voor het vuur. De ontheffing laat 1.000 kuub toe, maar er ligt volgens de groep wel 2.000 kuub. De rechtbank vindt die verklaring niet voldoende om het evenement niet door te laten gaan.
Wat de argumenten daarvoor zijn kan de rechtbank nu nog niet bekend maken. "Het is op dit moment juridisch gezien te gevoelig", laat een woordvoerder weten.
Als de gemeente in de ontheffing had gezet dat de bult bij vooral oostelijke windrichtingen niet in de brand gaat, dan hadden wij hier niet bij de rechter gestaan
Bezwaar tegen milieuzaken
De organisatie zegt bij monde van Jeroen Kamst blij te zijn met de uitspraak, maar de zaak is nog niet afgedaan. De bezwaarmakers proberen het paasvuur met een laatste poging te stoppen bij de Raad van State. Dat doen ze wel op basis van andere punten, die betrekking hebben op de milieuontheffing. Volgens de groep is er niks over windrichting opgenomen in de ontheffing voor het vuur. Ze vrezen, bij een verkeerde windrichting, voor rookoverlast in de naastgelegen wijk Parc Sandur en brandgevaar voor een naastgelegen bos.
Ook denken ze dat zonnepanelen beschadigd kunnen raken en verf straks van de vensterbanken afbladdert. Dieren zouden daarnaast ook in paniek kunnen raken door het ruiken van het vuur.
'Het gaat niet alleen om mijn paasvuur'
"Als de gemeente in de ontheffing had gezet dat de bult bij vooral oostelijke windrichtingen niet in de brand gaat, dan hadden wij hier niet bij de rechter gestaan", aldus de woordvoerder van de tegenstribbelende omwonenden.
Volgens organisator Kamst is dat onzin. Hij ziet meer zaken die een rol spelen. "Het gaat echt niet alleen om mijn paasvuur, ze maken ook bezwaar tegen mijn loonbedrijf en andere zaken."
Eerder hoorde ik dat Mammoet dit jaar geen paasbult zou maken en besloot ik een paasvuur te houden. Later bleek dat Mammoet toch nog een organiseert, maar had ik alles al geregeld en aangelegd
Hoe de Raad van State beslist over het paasvuur, moet morgenmiddag blijken. De rechter liet vandaag al doorschemeren de milieuontheffing niet op alle punten waterdicht te vinden. Ook vond de rechter het vreemd dat de gemeente toestemming gaf voor nog een paasvuur op Erica terwijl er al meerdere op stapel stonden.
Veiligheid
Maar, zo verklaarde Kamst: "Eerder hoorde ik dat Stichting Mammoet dit jaar geen paasbult zou maken. Toen heb ik besloten om achter mijn bedrijf een paasvuur te houden. Later bleek dat Mammoet toch nog een paasvuur organiseert. Toen had ik alles al geregeld en aangelegd. Daar kan ik ook niks aan doen."
De organisator probeerde de aanwezigen verder gerust te stellen door veiligheid tijdens het paasvuur zo goed als te garanderen. Er is een waterput en spuitinstallatie beschikbaar, mocht er een vonkje uit de brandende bult overslaan.
Paasvuur Erica gaat vooralsnog door, Raad van State neemt morgen besluit