Drukkerijmuseum in Meppel sluit per 1 juni definitief de deuren

Drukkerijmuseum
Het Drukkerijmuseum sluit de deuren © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Het Drukkerijmuseum in Meppel gaat definitief dicht. Het museum heeft financiële problemen, waardoor het geen andere mogelijkheid ziet dan de deuren te sluiten.
Meppel als drukkersstad. Het is een geschiedenis waar de stad maar graag naar verwijst. Maar door de jaren heen zijn er meer drukkers verdwenen dan bijgekomen. Nu verdwijnt er dus weer iets uit dat verleden.

1 juni

Op 1 juni van dit jaar sluit het museum definitief de deuren. Het museum vroeg de gemeente om de jaarlijkse subsidie van 26.000 euro te verhogen, maar dat gaat Meppel niet doen.
"Wij zijn diep teleurgesteld over de besluitvorming van het college om geen extra geld beschikbaar te stellen. Met name de motivering ervan vinden wij zeer onbevredigend", schrijft Stein van Ittersum, voorzitter van het bestuur in een brief aan de gemeenteraad en het college. "Wij vinden het jammer dat het college geen oog heeft voor de waarde van het cultuurhistorische erfgoed van de grafische geschiedenis van Meppel."

Hoeveel extra geld?

In de gemeenteraad zei wethouder Jeannet Bos dat het museum om jaarlijks 80.000 tot 100.000 euro extra vroeg. "Dat is gewoon niet haalbaar", zei ze. Maar volgens Van Ittersum is dat bedrag nooit ter sprake gekomen. Van Ittersum zelf denkt aan een verdubbeling van de subsidie die het Drukkerijmuseum nu krijgt: 26.000 euro per jaar.
Het museum bestaat sinds 1986 en zit in een Rijksmonument. Het onderhoud van dat pand slokt al veel geld op, zegt Van Ittersum. Daarnaast zijn de reguliere kosten van het museum de laatste jaren toegenomen, terwijl de subsidie de laatste vijftien jaar hetzelfde is. Tegelijkertijd heeft het museum minder inkomsten als gevolg van de coronacrisis.
Volgens Van Ittersum heeft de wethouder aangegeven te willen blijven meedenken met het museum, maar zal het antwoord op extra geld niet anders worden. Daarom heeft het bestuur nu besloten om ermee te stoppen. "We zijn benieuwd wat de reactie hierop is", aldus Van Ittersum.
De gemeente wil nog niet reageren op het besluit van het museum. Zij wil eerst het museum van antwoord voorzien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.