BBB en Water Natuurlijk beoogde coalitiepartners in twee Drentse waterschappen

Hunze en Aa's
Het kantoor van Hunze en Aa's © Google Streetview
Nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) gaat waarschijnlijk met Water Natuurlijk, PvdA en Geborgd Ongebouwd de coalitie vormen van waterschap Hunze en Aa's. Dat is de conclusie die verkenner Janneke Snijder trekt na gesprekken met alle fracties. De coalitievorming in Waterschap Drents Overijsselse Delta lijkt ook die kant op te gaan.
Snijder noemt een samenwerking tussen die vier partijen een die "het meest voor de hand ligt en kansrijk is voor de vorming van een dagelijks bestuur". Verder doet de beoogde coalitie van in totaal zestien zetels volgens haar recht aan de verkiezingsuitslag met voldoende steun in het algemeen bestuur. Dat is een soort gemeenteraad, aangevuld met andere belanghebbenden zoals inwoners, boeren en natuurbeheerders.
In de vorige coalitie zaten ook Water Natuurlijk, PvdA en Geborgd Ongebouwd, toen nog aangevuld met de ChristenUnie. Die laatste partij valt dus weg.
De komende tijd mag Snijder, onder meer oud-Tweede Kamerlid van de VVD, het samenstellen van een coalitieakkoord verder begeleiden. In Hunze en Aa's werd BBB de grootste met zes zetels, op de voet gevolgd door Water Natuurlijk met vijf zetels.

Ook BBB in Drents Overijsselse Delta

In Waterschap Drents Overijsselse Delta praat BBB ook verder met Water Natuurlijk en Geborgd Ongebouwd. De laatste partij bestaat uit een vast aantal zetels, gereserveerd voor agrariërs. Dat drietal wordt aangevuld met de VVD. Dat gebeurt op advies van verkenner Piet Zoon.
"Tijdens deze gesprekken wordt onder meer besproken of de verschillende fracties elkaar voldoende kunnen vinden in een verdere samenwerking. Met het uiteindelijke doel te komen tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen en de vorming van een nieuw dagelijks bestuur."
In Drents Overijsselse Delta werd BBB veruit de grootste partij met negen zetels. Op plek twee volgt Water Natuurlijk met vijf zetels.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.