Kritiek op Enzo Knol vanwege 'respectloze' reactie op autorit met 170 kilometer per uur

Enzo Knol en Myron Koops
Enzo Knol met zijn vriendin © ANP
Enzo Knol heeft talloze verontwaardigde reacties ontvangen vanwege zijn gisteren geplaatste vlog. Op de terugweg van een feestje worden de Assenaar en zijn vriendin langs de kant gezet en bekeurd wegens te hard rijden. Omdat Knol had gedronken, reed zijn vriendin Myron.
Als de agent wijst op het ongeluk met vier doden in het Friese Jirnsum van afgelopen weekend, reageert Knol volgens de criticasters met zeer weinig empathie.
"Omdat ik een Porsche heb ga je dat nu bij ons neerleggen", sneert Knol richting de agent, die wijst op de hoge snelheden en zijn gedrag. "Dus tegen iedereen die jij staande houdt en die te hard rijdt, ga je zeggen: 'Er zijn net in Friesland doden gevallen, vind je dat normaal?'", gaat Knol verder. "In Duitsland zijn er ook net drie overleden, tja..."

'Dit neigt niet naar een stukje verantwoordelijkheid'

Volgens de agent in de video moest de politieauto 250 kilometer per uur aantikken om de twee bij te houden. De politie was in staat om een gemiddelde snelheid van 170 te meten. Na een automatische correctie bleef daar 160 kilometer per uur van over.
Dat is flink te hard en levert een boete op, zegt de agent bij de staandehouding ergens bij Hoogeveen. "En de kans is groot dat het Openbaar Ministerie zegt: je moet een cursus gaan volgen." De diender gaat vervolgens in op het fatale ongeluk in Friesland en benadrukt de verantwoordelijkheid die Knol (2,7 miljoen abonnees op YouTube) en zijn vriendin hebben. "Ik weet het niet, het neigt niet naar een stukje verantwoordelijkheid. Dat baart me ernstige zorgen."
(Tekst gaat verder onder de vlog)
Maar, zo verdedigt Knol zich nogmaals: "Het is twaalf uur in de avond en we rijden 170 waar je 130 mag. Dat is niet het gekste wat er is natuurlijk. Fijn dat je je zorgen uitspreekt, we zullen er rekening mee houden", sluit hij cynisch af. Zijn vriendin Myron Koops vult aan dat zij de agent op een 'neerbuigende manier' vond communiceren. "Tuurlijk, ik reed te hard, maar het is laat in de avond en we willen naar huis. Ook al is dat geen smoes."
Op sociale media is inmiddels een stroom aan negatieve reacties op gang gekomen over de uitspraken van Knol en zijn vriendin. Ook in de reacties onder zijn vlog regent het afkeurende woorden.
"Kennelijk voelt hij zich ver boven de wet verheven", foetert een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN) bij het Algemeen Dagblad over het gedrag van de YouTube-ster. "Met zoveel volgers zou je op een volwassen manier je maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen."

'Wat een schandalige actie'

Politie ACP wijst eveneens op het 'slechte voorbeeld' dat Knol zou geven aan zijn volgers. "Neem je verantwoordelijkheid en maak dit rijgedrag niet normaal. Ook niet voor een Porsche", twittert woordvoerder Maarten Brink.
(Enzo Knol heeft inmiddels via Instagram gereageerd op de ophef over zijn vlog. Tekst gaat verder onder de foto)
Reactie Enzo Knol
Knol heeft kort gereageerd na het plaatsen van zijn vlog © Instagram
"Wat een schandalige actie", twittert PvdA-Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop. "Veel te hard rijden, wat überhaupt al levensgevaarlijk is. En wanneer een agent je keurig uitlegt waarom hij je aanhoudt [sic], vooral stoer blijven filmen en onverschillig doen."
Sjors Fröhlich, burgemeester van Vijfheerenlanden: "Ik vond en vind het een aardige gast die Enzo Knol, maar dit is totaal onverantwoord. Getuigt van weinig zelfreflectie en dat terwijl je zo'n voorbeeld bent voor veel jonge mensen."
"Dat je wel dit soort boetes kan betalen, betekent niet dat je dit soort rijgedrag kan vertonen", vult VVD-Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski aan bij WNL Vandaag.

Nabestaande: 'Stuitend en respectloos'

Ook de nabestaanden van de slachtoffers van het fatale auto-ongeluk bij Jirnsum laten van zich horen. "Stuitend en respectloos", reageert Natalie Nauta, die haar Tweet even later weer verwijderde. "Gebeurt dat zo vaak, ja? Dit ging verdomme om vrienden van ons. Mijn kinderen gaan jouw filmpjes niet meer kijken. Ik hoop met deze houding van jou in dit filmpje dat je keihard van je voetstuk afdondert. Kei- en keihard."
Bekijk hieronder de reeks aan verontwaardigde reacties op de vlog van Enzo Knol:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.