Verhuizen naar Assen-Zuid is voor M&G Group monsterklus van een jaar

M&G Group Assen
De M&G Group is anderhalf jaar bezig met verhuizen naar de nieuwe fabriek in Assen-Zuid © RTV Drenthe / Margriet Benak
De noordelijke M&G Group staat voor de grootste operatie in de historie van het bedrijf. En die gaat terug tot 1865. Voor ruim vijftig miljoen euro is er een nieuwe fabriek in Assen-Zuid neergezet. En nu volgt de grote verhuisoperatie, waarbij elf locaties onder één dak moeten samenkomen. Anderhalf jaar is ervoor uitgetrokken om alle zware machines naar de nieuwe plek over te brengen.
"Een monsterklus", zegt commercieel directeur August van Asselt van de M&G Group. Het bedrijf, met zo rond de 400 werknemers, levert wereldwijd ventilatie- en rookgasafvoersystemen voor allerlei toestellen en voor daken.
Op het nieuwe bedrijventerrein bij Assen-Zuid, pal langs de A28, is eind vorig jaar de nieuwe noordelijke productielocatie opgeleverd. Vanaf de snelweg is de enorme doos in het landschap niet te missen, met 40.000 vierkante meter oppervlakte aan productieruimte, magazijn, distributiecentrum en kantoor. Maar over een tijdje moet het gebouw meer in het landschap wegvallen, door een groenere aanblik dankzij groene beplanting langs de gevel.

'We moeten blijven draaien'

De komende maanden komt het aan op de grote verhuizing. Het is bij de nieuwe locatie een komen en gaan van grote trucks met zware apparaten, die uiteindelijk alle verschillende productielijntjes in de grote fabriekshal compleet moeten maken.
Wat de verhuisoperatie extra ingewikkeld maakt, is dat ze op alle oude locaties, verspreid over Groningen, Assen en Veendam, zo lang mogelijk willen blijven doordraaien. "We moeten leveren, de klant moet door ons bediend kunnen blijven. We kunnen niet zomaar even twee maand alles stilleggen, omdat we moeten verhuizen. De markt vraagt van ons dat we doorgaan met onze productie", zegt Van Asselt.
M&G Group coatingstraat
De poedercoatingstraat draait al in de nieuwe fabriek, waarmee afvoerpijpen een laagje krijgen © RTV Drenthe / Margriet Benak

Een bord spaghetti

Daarom wordt heel strategisch het productieproces van de M&G Group op de verouderde locaties stukje bij beetje ontmanteld, om vervolgens in Assen weer opgestart te worden. Zodat er geen kostbare tijd verloren gaat. "Je kunt het hier wel zien in de enorme hal. We zijn gestart met het verhuizen van de achterkant van ons productieproces. Er staan dus allemaal al voorraden in ons nieuwe distributiecentrum, die we gewoon kunnen uitleveren. En in de fabriekshal zie je pijpen staan, en bakken met onderdelen. We monteren hier onderdelen in elkaar, maar die zijn aangevoerd vanaf de oude locaties."
Van Asselt vergelijkt de hele verhuisoperatie met een bord gare spaghetti. "We proberen er telkens heel voorzichtig een sliertje tussenuit te trekken, uit dat hele productieproces, zonder dat ze knappen. Want de boel moet wel doordraaien. En zo komt het dus dat de verhuizing al met al anderhalf jaar in beslag neemt."

Begin productielijn als laatste

De volautomatische straat voor het spuiten van poedercoating op afvoerpijpen staat middenin de fabriekshal al wel te blazen. De pijpen kunnen niet zonder beschermlaagje de deur uit. Maar als laatste komen de zware productiemachines naar Assen-Zuid die alle onderdelen maken. "Het slotstuk van het productieproces, en dus de machines die erbij horen, verhuizen we als eerste. En het begin van de productielijn komt als laatste. En als het goed is, zijn we op onze nieuwe plek in Assen in het tweede kwartaal van volgend jaar volop in bedrijf."
Bekijk hieronder de reportage over de verhuizing bij de M&G Group:
Nieuwe M&G fabriek bij Assen-Zuid draait pas over een jaar op volle toeren

Moderne fabriek

Het internationale bedrijf, met ook nog fabrieken in Italië en Turkije, koos twee jaar geleden definitief voor nieuwbouw op Assen-Zuid. De leiding wilde graag de elf verouderde locaties, met heel veel heen-en-weer-transporten onderling, concentreren in een nieuwe moderne fabriek.
De locatie op Assen-Zuid ligt dichtbij de snelweg A28, wat goed is voor een snelle distributie. En bovendien biedt de kavel ook nog ruimte voor groei, want ook al hebben ze nu al 40.000 vierkante meter in gebruik, verdere uitbreiding in de toekomst is mogelijk.

Gunstige prijs

Ook bood Assen een gunstige prijs voor de grondverkoop, aangezien de M&G Group een fors stuk bedrijfsgrond afnam. En verder deed de provincie Drenthe nog een duit in het zakje. Die kwam met 1,2 miljoen euro over de brug, vanwege het behoud van de werkgelegenheid in deze regio voor ruim 400 mensen. Het bedrijf keek namelijk ook elders, en dat wilden Drenthe en Assen niet laten gebeuren.
Volgens commercieel directeur August van Asselt is er met de bouw van nieuwe fabriek ook goed nagedacht over het milieu. Zo komen er nog zonnepanelen op het dak, en wordt het energieverbruik zo duurzaam mogelijk. Ook is er gedacht aan flora en fauna. "We hebben rekening gehouden met vleermuizen, bijzondere vogelsoorten, en bijen. Overal zijn kastjes, zo hangen er vleermuizenkastjes aan onze gevels. Er komt gevelbegroeiing, en er wordt nog een speciaal stuk bos aangelegd voor de bosmuis, die hier ook voorkomt. Graskeien op onze parkeerplaats, zorgen voor een goede afwatering."

'Klaar voor toekomst'

Van Asselt is trots op de hele operatie, al wordt het best nog spannend of de locatie Assen-Zuid over een jaar volledig operationeel zal zijn. "Het kan altijd wat tegenzitten, want je hebt niet altijd alles in de hand. Maar ik vind het fantastisch wat we hier straks neerzetten. Dit is by far het allergrootste project wat we ooit hebben uitgevoerd. En ook al staan niet alle werknemers er hetzelfde in, omdat oude, vertrouwde locaties verdwijnen en straks iedereen naar Assen moet rijden. Maar hier kunnen we de toekomst aan, en ons verder ontwikkelen. Daar gaan we voor", besluit de commercieel directeur glimmend.
M&G Group August van Asselt
Commercieel directeur August van Asselt is trots op de nieuwe fabriek in Assen-Zuid © RTV Drenthe / Margriet Benak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl