Boeren overwegen acties rondom Kerst

Boeren broeden op nieuwe acties. Als deze doorgaan, vinden ze plaats rondom de kerstdagen. Een plan is het platleggen van de voedselvoorziening in het land in de week voor Kerstmis.

Komende maandag steken de 'regiobeheerders' van de actiegroep Farmers Defence Force(FDF) de koppen bij elkaar, zegt voorzitter Mark van den Oever. Wegens de stikstofcrisis en PFAS-normen trokken de boeren eerder massaal naar Den Haag, blokkeerden ze diverse op- en afritten op snelwegen en protesteerden ze bij provinciehuizen en het RIVM.

De boeren zijn nog steeds niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Vorige maand presenteerden ze eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar die zijn niet overgenomen, aldus Van den Oever.

Veel geoorloofd
"Er is te weinig wil binnen de politiek om onze plannen serieus op te pakken", zegt FDF-lid Jos Ubels uit Anderen. Volgens hem is er 'veel geoorloofd' om de eisen van de boeren kracht bij te zetten. Over het platleggen van de voedselvoorziening wil hij weinig kwijt. "Maar in al onze plannen zijn wij altijd heel serieus. Een ding is zeker, dit jaar gaat er nog wat gebeuren en dan zit je al gauw rond de feestdagen."

Maandag volgt dus overleg over de acties. "Daarna zullen mensen het wel horen, zien en voelen", stelt Ubels. Andere acties rondom de feestdagen zijn ook niet uitgesloten, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land. "Of alles tegelijk", zegt FDF-voorman Van den Oever.

Meer over dit onderwerp:
boeren acties farmers defence force
Deel dit artikel: