In Tweede Wereldoorlog overleden voetballers in kaart gebracht

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen ruim 2000 voetballers om het leven die lid waren van de KNVB. In totaal kwamen er 38 Drentse spelers om het leven.

Achilles 1894 uit Assen verloor 8 leden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De namen Van Dijk, Van Haarst, Hakkert, Hofman, Kuiper, Muskee, Stuvel en Verhagen prijken op het monument van de KNVB voor de overleden voetballers. Het is vandaag precies 70 jaar geleden dat het monument werd onthult in het Concertgebouw in Amsterdam.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren bracht de namen van alle 2.212 spelers in kaart. Onder de omgekomen voetballers veel joodse. Naast de acht spelers van Achilles lieten er ook nog eens 5 voetballers van Asser Boys het leven. Maar ook buiten de provinciehoofdstad vielen slachtoffers. Zo verloor EEVV uit Emmer-Erfscheidenveen (opgegaan in CEC) 3 spelers en overleefden 4 spelers van Nieuw-Amsterdam Boys (opgegaan in Twedo) de oorlog niet.

Bij clubs uit twaalf Drentse plaatsen vielen in totaal 38 slachtoffers. Bekijk hieronder waar en bij welke clubs spelers overleden.

Deel dit artikel: