Dieven houden huis, tientallen bedrijfsbusjes opengeknipt: 'Alsof ze zich onschendbaar voelen'

230410_bedrijfsbus
De opengeknipte bedrijfsbus van André Cazemier © André Cazemier
De politie doet onderzoek naar meer dan dertig inbraken in bedrijfsauto's in Noord-Nederland. De diefstallen zijn gepleegd tussen eind maart en half april.
Ondernemer André Cazemier heeft er nog flink de pest in. Vorige week werd zijn bedrijfsbus in Appelscha 's nachts leeggehaald nadat dieven zich de toegang tot het busje hadden verschaft door de bus van de buitenzijde open te knippen. Een vervelend incident zou je zeggen, maar van een incident is dagen later weinig sprake meer.

Duizenden euro's schade

Niet alleen de bedrijfsbus van Cazemier werd opengeknipt. Dat gebeurde ook bij meerdere installatiebedrijven in de buurt. Onder meer in Donkerbroek en Peize, weet Omrop Fryslân. Soms blijft het bij schade aan de bus zelf, omdat er binnen niets te halen valt.
De politie nam de afgelopen dagen de ene na de andere aangifte op. Inmiddels staat de teller op 33. Voor de ondernemers zelf zijn de druiven zuur: hun schade loopt in de duizenden euro's. In Cazemiers geval, hij heeft een vrij nieuwe bus, dertigduizend euro, zo zegt hij.
Wat Cazemier vooral steekt is de manier waarop de dieven te werk zijn gegaan. "Op camerabeelden heb ik gezien hoe twee man met een koffertje bij mijn bus staan te winkelen. En dat gaat op zo'n gemak, dat het lijkt alsof ze zich onschendbaar voelen. Dat maakt me helemaal loeikwaad", zegt hij.

Camerabeelden

De dieven lijken hun vizier te hebben gericht op gereedschap, maar schuwen ook het grotere werk niet. "Ze sjokken ook bij andere mensen het terrein op zonder enige schaamte", foetert hij. De gedupeerde ondernemers willen alles op alles zetten om de dieven te achterhalen, al weigert Cazemier zelf om de beelden online te zetten. "Dan heb ik het straks gedaan. Maar we hebben kentekens op beeld. Al moet ik ervoor naar Maastricht rijden om iemand te confronteren, kom maar op", besluit hij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.