Robert Bast (37) uit Emmen is dakloos en woont in zijn fietscaravan

Robert Bast bij de ingang van zijn caravan
Robert Bast bij de ingang van zijn caravan © RTV Drenthe / Janet Oortwijn
"Ik hou absoluut niet van een puinzooi", zegt Robert Bast (37) resoluut, terwijl hij met zijn zelfgemaakte bezem het blad voor zijn fietscaravan wegveegt. Bast is dakloos en woont met zijn fietscaravan in het bos ergens bij Emmen.
"Ook houden teken er niet van om grote kale vlaktes over te steken", vervolgt Bast. "Daarom doe ik dit ook, om ze toch een beetje buiten de deur te houden."
Verscholen in de bossen staat zijn donkergroene fietscaravan. Amper anderhalve meter breed en ongeveer 2,5 meter lang. Bast heeft er zijn eigen plekje van gemaakt: er staat een campingtafel met een grote jerrycan water erop. Een donkergroen zeil boven de caravan en de voorkant houdt het water tegen. Een klein zonnepaneeltje staat aan de achterkant. Verderop is een zelfgebouwde wc.
Een groot slot wordt van de fietscaravan gehaald. Bast gaat zitten bij de ingang, klopt zijn laarzen uit en zet deze onder de caravan. Een klaptafeltje aan de deur wordt uitgeklapt. "Hier zet ik dan mijn gasfornuisje op. Met mooi weer met de deur open en anders met de deur dicht."
Kou lijden? "Dat doe ik hier niet, hoor", vertelt hij. "Met ongeveer acht waxinelichtjes krijg ik het twintig graden hier." Met een handige beweging rolt hij het vouwmatrasje onder hem door en ploft hij neer. Zijn beddengoed ligt in rekjes achter hem, opgevouwen. "Hier lig ik dan. Rechts mijn avondeten en links mijn laptop. Daar kijk ik dan films op."

Zelf fietscaravan gebouwd

Terug naar april 2022. De Emmenaar woont anti-kraak, eerst met vrienden, en moet het huis verlaten. De gemeente heeft het pand gekocht en gooit het tegen de vlakte. Bast moet op zoek naar een andere woonruimte. Het Leger des Heils vindt hij geen optie vanwege zijn verslavingsverleden en het is volgens hem 'niet altijd de meest gezellige plek' om voor langere tijd te verblijven.
Bast kiest ervoor om bewust voor langere tijd thuisloos te blijven en besluit om zijn eigen fietscaravan te bouwen. Met hulp van vrienden en bekenden lukt dit. Sinds juni vorig jaar staat Bast op zijn huidige plek. Omdat hij veel vragen kreeg over zijn huidige leven en keuze, is Bast een YouTube-kanaal begonnen. Onder de noemer Pauper Producties plaatst hij video's over zijn leven.
"Na tien keer dezelfde vraag over mijn leven en hoe ik dat doe, was ik het wel zat op een gegeven moment", verklaart hij. "Ik verwijs ze nu door naar mijn YouTube-kanaal."
Tekst gaat verder onder de video met Bast:
De ene video gaat over een dag uit zijn leven, de andere over hoe hij zijn afval scheidt. "In totaal hebben er nu zo'n 2000 mensen mijn filmpjes bekeken."
Bij Toolbox in het Rensenpark in Emmen is Bast dagelijks te vinden voor dagbesteding. Naast dat hij hier zijn video's monteert, helpt hij mee. "Nu ben ik bezig met het schilderen van de borden voor een festival hier in het Rensenpark. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Het is ook eerlijk werk, en het houdt mij van de straat en ik heb wat te doen overdag. Dan zit ik niet ergens bier te drinken", grapt Bast.
Ook vindt hij het belangrijk om Toolbox en de inlooplocatie van het Leger des Heils uit te lichten. "Die twee plekken zijn heel belangrijk voor me", zo vertelt Bast, terwijl we bij de locatie aan de Verlengde Spoorstraat zijn. Bast belt aan en wordt binnengelaten. "Hoi Robert", begroet een begeleider hem.
"Hier kom ik elke ochtend om mij even op te frissen. En hier is gratis ranja, koffie en thee. Tegen een kleine prijs kan je ook eten", legt hij uit, terwijl hij een pannenkoek pakt. Rondkomen van een zwerversinkomen van 745 euro per maand is geen vetpot. "Iedere dinsdag is het pannenkoekendag en bakt een vrijwilliger pannenkoeken. Ik kom hier dus graag op dinsdag."

'Ontdekt door de boswachter'

Open zijn over zijn situatie, vindt hij belangrijk. Vooral in deze tijd, waarin naar eigen zeggen niet iedereen meer even goed is voor de medemens. Schaamte om zijn verhaal te doen voor onze camera heeft hij dan ook niet. Toch is het leven in een fietscaravan zeker niet zijn einddoel. Volgende week moet hij namelijk weg zijn uit het bos.
"De boswachter heeft mij vorige week ontdekt", vertelt Bast. Jammer, vindt hij, maar: "Het zat er ook op den duur wel aan te komen. Wat ik doe is natuurlijk niet legaal. Ik zoek nu naar een plek bijvoorbeeld bij een boer op het erf of iets dergelijks. Mijn droom is om uiteindelijk in een tiny house te gaan wonen. In de natuur heb ik rust in mijn hoofd. In een appartement of rijtjeshuis in de stad, gaat mijn hoofd alle kanten op."
De fietscaravan in het bos
De fietscaravan in het bos © RTV Drenthe / Janet Oortwijn

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.