Relatief weinig vrouwelijke verdachten in Drenthe

Drenthe kende, vergeleken met de andere provincies in Nederland, afgelopen jaar het laagste percentage vrouwelijke verdachten. In het hele land werden in 2018 126.000 mannen en 27.000 vrouwen verdacht van een misdrijf. Landelijk lag het percentage vrouwen daarmee op 17,8 procent. In Drenthe was dat 16,4 procent. Het hoogste percentage vrouwelijke verdachten woont in Flevoland. Daar is het 21,8 procent.

Flevoland gaat relatief gezien al vijf jaar aan kop. Drenthe zit steeds in de onderste regionen.

Vrouwenmisdrijven

Typische vrouwenmisdrijven zijn fraude, winkeldiefstal, valse aangifte of betrokkenheid bij mensenhandel, blijkt uit een inventarisatie bij de politie. Als er geweld aan te pas komt, zijn de vrouwen ondervertegenwoordigd.

Een vrouw uit Drenthe die daarop een uitzondering vormt, is Hala E. Deze voormalige inwoonster van Hoogeveen werd vorig jaar in Engeland aangehouden op verdenking van de moord op ex-militair Marcel Hoogerbrugge uit Hoogeveen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 47-jarige vrouw Hoogerbrugge gedrogeerd met een cocktail van medicijnen en hem daarna keihard op zijn hoofd geslagen. Dat geweld werd hem fataal.

Borger-Odoorn op kop

Van de twaalf Drentse gemeenten is Borger-Odoorn koploper. Daar is 18,8 procent van de verdachten vrouw. Daarna volgt Emmen met 16,6 procent. In Aa en Hunze ligt het percentage vrouwelijke verdachten met 10,8 procent het laagst.

Meer over dit onderwerp:
vrouwen misdaad Hala E. moord
Deel dit artikel: