Debuterende marktmeester ondanks gebrek aan voorjaar tevreden over voorjaarsmarkt Zuidlaren

Een paar pony's in Zuidlaren
Een paar pony's in Zuidlaren © RTV Drenthe
Hij kent de markt al jarenlang op zijn duimpje. Toch stond Gertjan Timmer gisteravond ietwat zenuwachtig in de woonkamer. Vanochtend vroeg begon de voorjaarsmarkt van Zuidaren en Timmer mocht voor het eerst aan de bak als marktmeester.
En in zijn rol kan hij veel regelen, maar het weer heeft hij niet in de hand. Toch kijkt hij halverwege de ochtend tevreden om zich heen op de Brink: "Dit weer deert de handelaren niet."

Debuut

Timmer liep de afgelopen jaren al mee als assistent van voormalig marktmeester Jaap Mellema. Nu is het aan hem de beurt om deze voorjaarsmarkt in goede banen te leiden. "Ja, dan moet vandaag natuurlijk wel alles goed gaan", vertelt hij op een ietwat drassige brink in het dorp.
En ook al is het voorjaar ver te zoeken op de voorjaarsmarkt - ook wel bekend als de Kleintje Zuidlaardermarkt - is Timmer een blij man. "Dit jaar zijn er zo'n 180 paarden. Het loopt mooi door. Vorig jaar hadden we er zo'n 184, dus dit is prima."
Een korte impressie van de markt in Zuidlaren: (tekst gaat verder onder video)
Kleintje Zuidlaardermarkt ondanks regen toch succesvol
"Het was vanochtend ook nog best druk. Wat ik zo om mij heen hoor, is dat er kopers genoeg zijn. De handel gaat mooi en ook de prijzen zijn goed", gaat Timmer verder. "Of ik zelf verstand heb van paarden? Nee niet echt, maar we hebben genoeg adviseurs om ons te helpen. En ach, als je van alles een beetje weet dan is het prima."

Paardenmarktseizoen

Elke tweede woensdag van april staat Zuidlaren in het teken van de voorjaarsmarkt. Het is ook de aftrap van het paardenmarktenseizoen. Naast het handelen in paarden, pony's en ezels staan er vandaag ook zo'n veertig kramen in het centrum van het dorp.
"Ook daar hadden we wel een paar afzeggingen vanwege het weer. Maar we schuiven alle kramen gezellig bij elkaar, als het weer vanmiddag opknapt, dan kan het nog even gezellig worden", blikt Timmer vooruit. Ook is er voor de kinderen een springkussen, een rodeostier en een cultuurkeet inclusief goochelaar.
Timmer kijkt dus al met al tevreden terug op zijn voorjaarsmarktdebuut. "En ach, je zult zien dat het in oktober nu prachtig mooi weer wordt", blikt hij met een knipoog voorbij op de grote Zuidlaardermarkt in het najaar.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.