NAM moet voor 1 mei met alternatief voor waterinjectie Twente komen

Toekomstige afvalwater injectie lokatie Dalen 2 totaal
Dit oude gasveld in Dalen is één van de drie nieuwe injectielokaties © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet uiterlijk 1 mei alsnog met een volledig en goed uitgewerkt onderzoek komen naar alternatieven voor de ondergrondse lozingen van verontreinigd afvalwater in Twente.
Dat heeft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) per brief aan het bedrijf laten weten. Dat de zogeheten injectie momenteel al meer dan een jaar stilligt, doet volgens de toezichthouder aan deze verplichting niets af.

Geen vergunning

Het gaat om afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek. De NAM pompte dit met chemicaliën verontreinigde water via kilometers lange pijpleidingen naar Twente om het daar in lege gasvelden op te slaan. De inwoners van Twente maken zich al jaren zorgen over de gevolgen hiervan voor hun veiligheid en gezondheid.
Ook het kabinet riep de NAM op een einde te maken aan de omstreden waterinjecties, maar kon niet goed ingrijpen omdat het bedrijf een vergunning heeft. Die vergunning heeft de NAM inmiddels niet meer, en daarom ligt de injectie sinds 1 januari stil.

Vier alternatieven

De NAM is in juni vorig jaar met een studie gekomen waarin alternatieven worden besproken. Een van de alternatieven is om het water in Drenthe in lege gasvelden te spuiten in plaats van in Twente. Ook zuivering zou tot de opties behoren. Maar SodM heeft dat onderzoek beoordeeld en aangegeven dat het onvoldoende onderbouwd en uitgewerkt is om de alternatieven te kunnen wegen. Het bedrijf kreeg daarop tot 1 maart dit jaar om het onderzoek aan te vullen.
Volgens SodM zijn er vier alternatieven naast het injecteren van afvalwater in Twente. Alternatief 1 is de zuivering van het water tot vast zout en schoon zoet water, wat geloosd kan worden op het oppervlaktewater. Alternatief 2 is zuivering tot vast zout en schoon zout water, met een lozing op zee.
Alternatief 3: Zuivering tot een deel schoon zoet water en een ingedikt deel brijn (een restproduct van oliewinning, red), waarbij de brijn geïnjecteerd wordt in het oliereservoir Drenthe. Dit wordt het Circulair Alternatief genoemd. Als alternatief 4 kan worden gekeken naar injectie van het volledige watervolume in het bijna leeg geproduceerde gasveld Schoonebeek.

Dwangsom

Op 9 maart is een studie door de NAM ingediend waarin weliswaar de alternatieven zijn uitgewerkt, maar waarin alleen het alternatief van lozingen in Drenthe, maar niet die in Twente worden meegewogen. Dat is volgens SodM niet in lijn met het vergunningsvoorschrift, benadrukt de toezichthouder. Als de NAM geen gehoor geeft aan de laatste oproep van SodM met 1 mei als deadline dan zal de waakhond overgaan tot 'handhaving'. Volgens SodM kan dat mogelijk uitdraaien op een dwangsom. De hoogte daarvan is volgens een woordvoerder van SodM niet bekend.
De NAM stelt in een reactie dat het zich richt op het verplaatsen van de waterinjectie naar Schoonebeek en omgeving. Ook belooft de onderneming de door SodM gevraagde aanvullingen op het onderzoek voor 1 mei aan te leveren.
Volgens de woordvoerder van de NAM is de essentie van de zogeheten Herevaluatie Twente om vast te stellen wat de beste verwerkingsmethode is voor het water dat bij de oliewinning vrijkomt. Hij geeft aan dat de NAM hierbij net als in eerder onderzoek tot de conclusie komt dat het nog steeds het slimste is om het water in een gasveld te pompen.
Binnenkort wil de NAM daarom, zoals het bedrijf al eerder heeft aangegeven, vergunningen voor deze praktijk in Schoonebeek aanvragen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.