NOM haalde bijna 138 miljoen euro aan investeringen binnen in 2022

NOM
De NOM © NOM
De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) heeft vorig jaar ruim 170 arbeidsplaatsen weten te creëren in Noord-Nederland. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij.
De NOM heeft naar eigen zeggen zes bedrijven zo ver weten te krijgen dat ze zich in het Noorden zouden vestigen. Die bedrijven zorgden voor een investering van 137,8 miljoen euro in Noord-Nederland.

Investeringen vanuit de NOM

Volgens de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij koos onder andere New Age Industries voor Noord-Nederland om haar eerste Europese productielocatie voor slangen en buizen in Coevorden vestigen.
Ook heeft de NOM vorig jaar vanuit fondsen veertig investeringen gedaan in bedrijven in verschillende sectoren. Daarmee werd ruim 14 miljoen euro geïnvesteerd. Ook investeerde de NOM in vijf nieuwe innovatieprojecten met een totale waarde van 13,4 miljoen euro. Het jaar 2022 werd afgesloten met een winst van 10,8 miljoen euro, met name door de verkoop van twee bedrijven.
Ook is de NOM door de drie noordelijke provincies gevraagd om TopDutch opnieuw op de kaart te zetten.
De NOM haalde vorig jaar bijna 138 miljoen euro aan investeringen binnen
De NOM is er niet alleen voor de centjes, bedrijven kunnen ook sparren over ideeën. Bijvoorbeeld in Roden, daar maakt gevelpaneelspecialist ASF Solar er volop gebruik van. "Wij maken energie opwekkende gevelpanelen, dat zijn eigen platen met een zonnepaneel erop", legt bedrijfsleider Rik Boon uit. "Daarmee kun je een warmtepomp van energie voorzien en je hele huis verwarmen."
Een technisch proces, waar het bedrijf zich in heeft gespecialiseerd. Toch vragen ze nog geen investering van de NOM, maar vooral om tips van de investeringsmaatschappij. "Het zit hier vol met techneuten, maar het is ook wel fijn om eens te kijken hoe onze marketing bijvoorbeeld is, of eens uit te zoeken wat onze klanten nou daadwerkelijk willen. Dan gaan we met de NOM in gesprek en begeleiden ze ons.
Het gaat dus niet altijd om centen, in dit geval vaak om praktische tips. De gevelpanelen van het bedrijf gaan inmiddels de hele wereld over, het bedrijf groeit en daarom zou een investering in de toekomst welkom kunnen zijn. "Als je de markt op gaat, dan ga je groeien. Extra geld zou mogelijk nodig kunnen zijn, wellicht dat we daar met de NOM over in gesprek gaan later."
De NOM gaat ook in gesprek met ondernemers om tips uit te wisselen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.