Into Nature hoopt met het thema 'tijd' bezoekers te verrassen en te prikkelen

Impressie van Into Nature: Time Horizons in Borger-Odoorn
Fotograaf Heleen Haijtema maakte deze foto van het Drouwenerzand door te spelen met licht en sluitertijd © Into Nature / Heleen Haijtema
Nog zo'n honderd dagen, dan is het zover: de kunstexpositie in de openlucht Into Nature. Vijftien kunstenaars van over de hele wereld mogen hun creaties drie maanden lang tonen in de natuur bij Drouwen en Exloo. Het thema van de vierde editie is tijd en draagt de naam Time Horizons.
Artistiek leider Hilde de Bruijn praatte gisteren in het Hunebedcentrum in Borger zo'n vijftig gasten bij over de kunstenaars, de kunst en het programma.

'Omgeving ademt tijd'

Vanaf eind juli zullen ruim vijftien kunstwerken plaatsnemen op het Drouwenerzand en in het LOFAR-gebied tussen Exloo en Buinen. Into Nature heeft dit keer twee fiets- en wandelroutes. De Bruijn legt uit waarom er voor deze gebieden gekozen is: "Deze omgeving kreeg vorm in de IJstijd en dat is nog steeds te zien. Het ademt tijd. Vandaar dat we dat thema Time Horizons eraan verbinden."

Samenwerking met bewoners

"Daarnaast biedt de locatie meer kansen ten opzichte van een natuurgebied als het Bargerveen", vervolgt ze. "We hebben hier meer de samenwerking met bewoners gezocht, door bijvoorbeeld kunstwerken op hun land te plaatsen, maar ook door de verhalen die de kunstenaars met hen gevoerd hebben te verwerken."
Into Nature
Into Nature is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie in de Drentse natuur. Het festival is een initiatief van het Drents Museum en Stichting Kunst & Cultuur. Het evenement begon in 2016 en toont kunstwerken van internationale kunstenaars. Dit jaar is het gebied tussen Drouwen en Exloo aangewezen voor de kunstroute. Eerder waren er tentoonstellingen in het Bargerveen, Frederiksoord en het Drentsche Aa-gebied.
Het is de bedoeling van Into Nature om maatschappelijke, actuele thema's aan de kaak te stellen. Daarbij haalt de organisatie internationale kunstenaars naar Drenthe. Ze komen overal vandaan: Nieuw-Zeeland, Mexico, maar zitten ook om de hoek: Groningen bijvoorbeeld. Ze mogen op hun manier invulling geven aan het thema tijd.
Zo schrijft dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas over wat de bomen en de natuur voor de bewoners betekenen. "Die tekst wordt getoond in een bosje bij Bronneger en vervolgens planten we daar in november 77 nieuwe bomen", vertelt De Bruijn.

Interactieve kunst

"Een ander kunstwerk is een groot bord met zeven tinten geel. Het doet denken aan een abstract schilderij, maar de verschillende vlakken verwijzen naar de kleuren van gele bloemen in het bos. Die kwam de kunstenaar tegen op zijn wandeling. Met de gids en de audiotour kunnen bezoekers vervolgens zelf op zoek naar die diverse bloemen", legt De Bruijn uit.

Gids en audiotour

Het natuurgebied is natuurlijk openbaar, maar bezoekers van Into Nature kunnen bij de startpunten en via de website een gids kopen met een audiotour. In het boekwerk staan beide fiets- en wandelroutes en informatie over het gebied en de kunstwerken.
De Bruijn hoopt dat bezoekers verrast en geprikkeld worden door de kunstwerken langs de routes: "Dat vind ik het belangrijkst. Het zou mooi zijn als de kunstwerken mensen aan het denken zet. De hersens even oprekken", noemt De Bruijn het. "Over het denken aan de tijd. Niet alleen aan tijd zoals mensen die beleven, maar bijvoorbeeld ook de tijd zoals bomen of dieren die beleven."
(Tekst gaat verder onder de video)
Artistiek leider Hilde de Bruijn hoopt de bezoekers te verrassen en te prikkelen
Artistiek leider Hilde de Bruijn hoopt de bezoekers te verrassen en te prikkelen © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Nieuw bij deze editie van Into Nature is het programma om regionale talenten een podium te bieden. Daarvoor is het Netwerk Cultuur & Natuur vorig jaar in het leven geroepen. "Beginnende kunstenaars willen we zo de mogelijkheid bieden en uitdagen hun kunst te verbinden aan het landschap. Daarvoor hebben we los van de kunstroutes een programma", zegt De Bruijn.
Dit jaar heeft Into Nature de kunstenaars Susanne Luurs, Okki Poortvliet en Leonard Witte uitgenodigd onderzoek te doen naar kunst maken in de Drentse natuur. Voor dit programma krijgt Into Nature als kunstpodium landelijke erkenning en een subsidie van 25.000 euro van het Mondriaan Fonds.
De organisatie hoopt acht- tot tienduizend bezoekers te trekken die met de tourgids de routes lopen of fietsen. De openluchtexpositie Into Nature: Time Horizons is van 29 juli tot en met 29 oktober te bezoeken.
Bekijk hieronder de reportage die RTV Drenthe vorig jaar maakte met artistiek leider Hilde de Bruijn:
Into Nature in Borger-Odoorn

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.