OM: jongen (15) was bestuurder bij dodelijk ongeluk Europaweg Assen

Assen, ongeluk, Europaweg-Noord
De plek van het ongeluk in Assen © Persbureau Meter
De auto die vorig jaar 13 februari tegen een boom in Assen botste, werd bestuurd door een jongen van 15 jaar uit Groningen. Hij raakte van de weg op de Europaweg-Noord, waarna het voertuig tegen een boom tot stilstand kwam. De 19-jarige bijrijder kwam om het leven.
Omdat de jongen minderjarig is, werd de zaak bij de kinderrechter in Assen achter gesloten deuren behandeld. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste daar tegen de nu 16-jarige voor het veroorzaken van het dodelijke ongeval zes maanden jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Te hard

De tiener reed te hard (90 kilometer per uur) over de Europaweg-Noord, terwijl 70 de maximale toegestane snelheid is. Na het missen van een afslag raakte de auto de vangrail en botste op meerdere bomen. De klap was zo groot dat de bijrijder uit de wagen werd geslingerd.
Agenten hadden na het arriveren al snel door dat de bestuurder, vanwege zijn op het oog jonge leeftijd, niet over een rijbewijs kon bezitten. De jongen was niet onder invloed van drank of drugs.

Rijlessen in het geding

Volgens het OM had de jongen geen controle over de auto en eiste, naast een half jaar jeugddetentie, een rijontzegging van twee jaar. Gaat de rechter hierin mee, dan kan de jongen voorlopig niet aan zijn rijlessen beginnen.
Uitspraak volgt over twee weken.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.