Man kraakte woning in Diever na rondleiding makelaar

(Rechten: Dejan Boelhouwer RTV Drenthe)
(Rechten: Dejan Boelhouwer RTV Drenthe)
Een 40-jarige man uit Wapenveld heeft een week voorwaardelijke celstraf gekregen, omdat hij een woning heeft gekraakt in Diever. Dat deed hij nadat hij door een makelaar was rondgeleid door het huis.
De woning stond al lang te koop. De 40-jarige stapte vorig jaar in januari naar de makelaar als potentiële koper. Tijdens de rondleiding zag hij dat een dakraampje op een kier stond. Een paar dagen daarna drong de man via dat openstaande raampje de woning binnen. Hij woonde daar enkele maanden, samen met een vriend.
Het was 'noodzakelijk wonen', zei de kraker tegen de rechter. Hij had geen dak boven het hoofd en een drugsprobleem. De woning stond toch een poos leeg, zo redeneerde de man en hij kon daar wel zolang 'gratis wonen'. Aan de illegale bewoning kwam een einde, toen de makelaar voor de deur stond met gegadigden voor de woning.

Enorme ravage

De eigenaar uit Noord-Holland liet het huis ontruimen en zag dat de krakers een enorme ravage achter hadden gelaten. Hij verhaalde de kosten op deze ongewenste bewoners. De rechter wees een schadebedrag van 300 euro toe. De man uit Wapenveld had nog een oude voorwaardelijke straf boven het hoofd hangen. Die straf, een werkstraf van dertig uur, moet hij nu ook uitvoeren.
De rechter hield in zijn straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Die heeft hulp gezocht voor zijn drugsprobleem en zijn leven schijnbaar gebeterd.
De officier van justitie kon niet vertellen of de tweede kraker ook nog voor de rechter moet verschijnen. ,,Dit is mij onbekend", zei de aanklager. De woning werd na een aparte rechtszaak in april vorig jaar ontruimd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.