IMG-voorzitter Bas Kortmann over vertrek: 'Met pijn in het hart'

Bas Kortmann, bestuursvoorzitter IMG
Bas Kortmann als bestuursvoorzitter van het IMG © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Het vertrouwen in de afhandeling van bevingsschade herstellen, dat was de missie van Bas Kortmann als bestuursvoorzitter van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). De praktijk blijkt weerbarstiger.
Kortmann trekt op 1 mei de deur achter zich dicht als bestuursvoorzitter van het IMG. Het instituut nam de schadeafhandeling als gevolg van de gaswinning vijf jaar geleden over van de NAM.

'Verruim bevoegdheden'

Na die jaren heeft hij een boodschap voor de politiek als het gaat om de schadeafhandeling. "De bevoegdheden moeten verruimd worden zodat er minder juridisch naar een oplossing kan worden gezocht. Ik zit er (bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen, red.) al vijf jaar, maar heb zelf dikwijls moeite bij welk loket ik moet zijn. Dat zegt wat over de positie van de burger. Dat moet en kan anders."
De afzwaaiende Kortmann benadrukt dat het IMG niet over een pot met miljoenen beschikt waar iedereen een greep uit kan doen. Het IMG mag alléén een schadevergoeding uitkeren als aangetoond wordt dat de NAM aansprakelijk is. "Anders mogen we niks aan die schade doen", vertelt hij in het Radio-Drenthe programma Cassata.
Drenten en Groningers verwachten vaak meer. "Dat wij hun veiligheidsproblemen oplossen. Of dat wij hun schade oplossen."
Bekijk hieronder het hele gesprek met Bas Kortmann in het Radio Drenthe-programma Cassata.
Bas Kortmann vertrekt als voorzitter IMG: 'Met pijn in het hart'
Ruimere bevoegdheden leiden er volgens Kortmann toe dat de afhandeling veel soepeler kan. "Dat niet voor ieder geval een dure deskundige ingeschakeld hoeft te worden. Dan werkt het ook voor gedupeerden een stuk beter."
Een ander punt van Kortmann gaat over feitelijk herstel. "Verbind aan het geld geven ook de verplichting om te herstellen, zodat het beeld van Drenthe en Groningen beter wordt. En kijk ook goed naar de problematiek van zettings- en verzakkingsschade. De meeste schade is onder de grond, vooral door de verandering van de waterstand en verdroging. En daar is de politiek heel huiverig voor omdat dit door het hele land voorkomt."
Het idee dat er niks is gebeurd, is niet juist
Bas Kortmann - Bestuursvoorzitter Instituut Mijnbouwschade Groningen

Opvolging

In maart 2018 begon Kortmann met niks. "In de tussentijd hebben we zo'n 380.000 verzoeken voor schadevergoeding binnengekregen. Dat zijn enorme aantallen, daar hebben we ruim 350.000 van afgewerkt. Het idee dat er niks is gebeurd, is niet juist", verdedigt hij.
Daarmee wil hij overigens niet zeggen dat het werk af is. "Er komen nog wekelijks rond de duizend of meer schademeldingen binnen, er blijft dus werk aan de winkel."

Werk neemt veel tijd in beslag

Bas Kortmann vertrekt vooral om persoonlijke redenen, maar wel met pijn in zijn hart. "Toen ik deze klus accepteerde was ik 67 jaar en had ik net mijn afscheidscollege als hoogleraar gegeven. Maar mijn vrouw was Groningse en zei: ik vind dat je het moet doen."
Het kostte uiteindelijk meer tijd dan gedacht. "Ik ben twee tot drie dagen per week weg uit Nijmegen waar ik woon. Dat betekent dat ik vijf dagen per week met deze problematiek bezig ben. Maar als je dat niet doet, dan komt er ook niet veel van terecht. Je moet die kar trekken."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.