Eis: twaalf jaar cel voor wurgen echtgenote in De Groeve

Het Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen Peter R. uit De Groeve. De man wurgde op de avond van 17 juni dit jaar zijn vrouw Marion, nadat zij hem had verteld dat ze bij hem wegging.

Volgens de officier van justitie is sprake van doodslag, omdat er te weinig bewijs is dat R. van tevoren het plan had om zijn vrouw te vermoorden. "Toen tot hem doordrong dat ze echt weg zou gaan, knapte er iets in hem", aldus de officier van justitie.

Peter R. werd een uur later aangehouden in recreatiegebied Meerwijck, waar hij zelfmoord wilde plegen. Hij had 'een kopje Round-up opgedronken', vertelde hij aan politieagenten. Ook bekende hij meteen dat hij thuis aan de Driehoekskamp in De Groeve zijn vrouw had gewurgd. "Ze wilde me verlaten en dat laat ik niet gebeuren. Het was een laffe daad", zei de man toen hij werd aangehouden.

'Egoistische daad'
"Toen ze eindelijk durfde te kiezen voor een ander en beter leven is ze door haar eigen man in haar eigen huis op verschrikkelijke manier om het leven gebracht", zei de zus van Marion tegen de rechtbank. "Dat is volgens mij de kern van de zaak", reageerde de officier van justitie. "De familie noemt het een egoïstische daad, vanuit zichzelf geredeneerd, want zíjn wereld stort in."

Het slachtoffer had al een tijdje een relatie met een andere man, een vriend van haar en haar man. R. liet dat toe. "Hij vond het goed, zo lang Marion maar bij hem bleef."

Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. R. heeft laten weten dat hij wil meewerken aan een behandeling. Dat kan tijdens en na zijn straf, vindt de officier. Hij eiste ook dat de man de broers en zussen van zijn vrouw ruim 5100 euro schadevergoeding moet betalen. Familieleden van Marion barstten na de strafeis in tranen uit.

'Geen sorry'
R.'s advocaat Erik Stoeten vindt ook dat er genoeg bewijs is voor doodslag. Hij pleitte voor een lagere straf. Stoeten haalde een flink aantal vonnissen van andere doodslagzaken aan, waarbij de verdachten zes tot acht jaar cel hebben gekregen. Hij vroeg de Asser rechtbank om de man uit De Groeve te veroordelen tot zes jaar cel.

"Ik ga geen 'sorry' of 'het spijt me' zeggen, want dat is niet toereikend. Wat ik gedaan heb, is verschrikkelijk, daar ben ik me wel degelijk van bewust", zei Peter R. in zijn laatste woord. Ook zei hij dat hij elke dag denkt aan het verdriet dat hij zijn dochter, de familie van Marion en haar vrienden heeft aangedaan. "Dat doet zo verschrikkelijk zeer, dat gun je je ergste vijand niet."

Op 8 januari doet de rechtbank uitspraak.

Lees ook:

Deel dit artikel: