Steun uit Meppel voor Drukkerijmuseum: 'Tijd om wat terug te doen'

20230417 Drukkerijmuseum
De gevel van het drukkerijmuseum © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Het Drukkerijmuseum in Meppel moet de deuren per 1 juni sluiten door een gebrek aan financiële middelen, zo werd vorige week bekend. Het lukt het bestuur niet meer om de begroting rond te krijgen. Maar inwoners uit Meppel leggen zich niet bij het besluit neer en zijn acties gestart om het museum open te houden. Zo is er een petitie en crowdfunding gestart onder ondernemers.
"Hartverwarmend" zegt bestuurslid Jan Schilpenoord over de aandacht voor het museum. "Hele leuke, fijne en aardige reacties. En de strekking is: 'het museum moet openblijven' en daar ben ik het wel mee eens."

Gat in de begroting

Al jaren krijgt het museum 26.000 euro van de gemeente, maar het heeft 70.000 euro nodig. Bij de gemeente kreeg het museum nul op het rekest. Een petitie die de gemeente oproept om op die beslissing terug te komen, is dit weekend 1300 keer getekend.
Ook ondernemers uit Meppel scharen zich achter het museum. Café-eigenaar Maarten van Oosten zegt toe om jaarlijks duizend euro over te maken naar het museum. Hij riep afgelopen weekend collega-ondernemers op om hetzelfde te doen.
"Er verdwijnt al zoveel. Niet alles kan blijven bestaan, maar ik vind dat wij als ondernemers ook wel een keer in de bres kunnen springen. Niet alleen maar geld verdienen, maar ook een keer iets terugdoen."
Artikel gaat verder onder de foto
20230417 Maarten van Oosten
Maarten van Oosten van café De Kansel in Meppel © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Volgens Van Oosten hoort het museum thuis in Meppel. "Het gaat om de historie. Hiertegenover stond vroeger de grootste drukkerij van Meppel en de stad ademt dat uit." De ondernemer kijkt met een teleurgesteld gevoel naar de beslissingen die de gemeente neemt. "Het plein waaraan we zitten, is verbouwd met een letterbak met letters omdat het een drukkerijverleden moet aanhalen, en dan gaan we het drukkerijmuseum verloren laten gaan."

Wie de schoen past

Volgens Van Oosten hebben 'meerdere bedrijven' zich bij hem gemeld. "Wie de schoen past, trek hem aan. Hoe groot die schoen is moeten mensen zelf beslissen. Ik denk dat ze blij zijn met alle steun en waardering die ze krijgen." Hoeveel ze precies op kunnen halen en of dat genoeg zal zijn weet hij nu nog niet. "We hebben nu initiatief genomen, daar krijgen we toezeggingen en reacties op. En uiteindelijk moeten we met het drukkerijmuseum kijken hoe we hen kunnen helpen."

'Gemeente is aan zet'

Bestuurslid Schilpenoord hoopt dat de reacties de gemeente op andere gedachten brengen. "We moeten structureel voldoende geld hebben om een aantal jaren open te blijven. Daarom is de eerste zet aan de gemeente."
"Een beetje afhankelijk van het bedrag dat eruit komt, kunnen we een crowdfunding of sponsoring op gang brengen. En uit de reacties begrijp ik dat daar wel oren naar is. Maar we kunnen niet alleen op sponsoring draaien want dan zijn we volgend jaar weer op hetzelfde punt."
Steun uit Meppel voor Drukkerijmuseum

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.