Moeilijke tijden voor Mondenhal: ‘Misschien moeten we de sleutel inleveren’

Hoe lang kunnen sporters nog terecht in de Mondenhal in Nieuw-Weerdinge? Het bestuur maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van de sporthal. Stijgende kosten en teruglopende inkomsten maken de exploitatie steeds lastiger.
Voorzitter Haiko Tiems is van nature een optimistisch mens. Toch moet hij nu de noodklok luiden. "De laatste jaren hebben we het moeilijk. Er moet nu jaarlijks zo'n zesduizend euro bijgelegd worden. Dat kan niet jaren zo doorgaan. Ik zei al tegen de wethouder: 'Als het zo doorgaat dan moeten we over een jaar misschien de sleutel inleveren'."
Voorzitter Haiko Tiems van de Mondenhal. (Rechten: RTV Drenthe / Steven Stegen)
Voorzitter Haiko Tiems van de Mondenhal.
Maar Tiems wil zeker nog niet opgeven. De Mondenhal hoort bij het dorp. Sterker nog, het waren de inwoners zelf die destijds de portemonnee trokken om de bouw mogelijk te maken. "De eerste plannen stammen uit 1985. Vanuit het dorp is honderdduizend gulden meebetaald aan de bouw en in november 1989 werd de hal geopend."

Terugloop leden

Volgens Tiems loopt het aantal gebruikers van de hal nu terug. "Het ging heel lang goed, maar de zaalsporten lopen terug. Zo is de handbalvereniging helemaal gestopt, bij andere clubs loopt het aantal leden terug. Dan raak je toch een stukje omzet kwijt en tegelijk nemen de lasten toe." Er is al veel gedaan aan kostenbesparing, zoals isolatie en de plaatsing van zonnepanelen.
Het bestuur wil nu opnieuw de hulp van het dorp vragen. Zo komt er een sponsoractie en een actie om meer donateurs te werven. Ook moet er meer samenwerking komen met het zwembad en de voetbalclub.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.