Man (61) hoort straf voor neerschieten schoonzoon

De 61-jarige man uit Assen die eind maart in Hoogeveen zijn 32-jarige schoonzoon neerschoot hoort vandaag welke straf hij opgelegd krijgt. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden voor poging tot doodslag zes jaar gevangenisstraf tegen de man.

De Assenaar was die ochtend van 28 maart naar de woning van zijn stiefdochter aan de Albert Steenbergenstraat gegaan. Hij wilde haar overtuigen dat ze aangifte moest doen van huiselijk geweld. De stiefdochter vertelde de Assenaar eerder dat ze werd mishandeld door haar vriend. Ze waren even uit elkaar, maar die dag weer samen.

In badjas

De Assenaar verwachtte dat zijn stiefdochter de deur open zou doen. De vriend stond echter in badjas in de deuropening. De Assenaar bedacht zich niet, zette een meegenomen pistool op het bovenbeen van de vriend en drukte af. De kogel verbrijzelde het bot en kwam in de meterkast terecht.

Het slachtoffer bloedde hevig. De officier van justitie ging uit van poging tot doodslag, omdat de man had kunnen overlijden. De kogel of botsplinters hadden in een slagader terecht kunnen komen bijvoorbeeld. De Assenaar ging ervandoor maar werd aangehouden op de Hoogeveenseweg tussen Hoogeveen en Westerbork.

'Alsof ik droomde'

De man was bang dat zijn kleindochter vanwege het huiselijk geweld uit huis zou worden geplaatst. Hij kon zich het schietincident niet goed meer herinneren, zei hij tegen de rechter: ''Alsof ik droomde". Hij had het wapen meegenomen om zich te kunnen verdedigen, mocht dat nodig zijn.

De Assenaar zei dat hij een gewelddadige jeugd heeft beleefd en daardoor getraumatiseerd is geraakt. Volgens deskundigen zijn er stoornissen bij de man vastgesteld. Hij wilde zich graag daarvoor laten behandelen. Dit moet maar na de detentie, vond de officier van justitie. Die vond dat de daad de Assenaar volledig kan worden aangerekend.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
rechtbank
Deel dit artikel: