Rijk tikt Assen op vingers over Wmo-abonnementstarief voor schoonmaak

Assen op vingers getikt over schoonmaakbudget Wmo (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
Assen op vingers getikt over schoonmaakbudget Wmo
Assen gaat toch door de knieën en voert komend jaar alsnog het Wmo-abonnementstarief in voor schoonmaakhulp. Dat gebeurt onder dwang van het kabinet. En dat betekent weer een extra kostenpost van 1,5 miljoen euro, terwijl Assen al een miljoenentekort heeft.
Assen wilde eerst stout doen, en weigerde het abonnementstarief voor de schoonmaakhulp in te voeren per 1 januari. Het kabinet voerde het Wmo-abonnementstarief dit jaar al in voor maatwerkvoorzieningen en pgb's. Vanaf 1 januari geldt het ook voor algemene Wmo-voorzieningen zoals de schoonmaakhulp. Maandelijks betalen mensen dan 19 euro voor hulp in de huishouding. Daarmee wil het kabinet de middeninkomens ontzien.

Grens trekken

Maar Assen weigerde dit. Want het gaat de gemeente zo'n 1,5 miljoen extra voor de schoonmaakvergoeding kosten, zo wordt gevreesd. En voor de lage inkomens had Assen volgens wethouder Harmke Vlieg al 'een prima regeling'. "Voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk minimum was de schoonmaakhulp gratis. Maar als straks het schoonmaaktarief 19 euro per maand wordt voor iedereen, dan hebben de meest kwetsbaren geen voordeel meer."
Bovendien vreest Vlieg met het abonnementstarief voor een aanzuigende werking. "Want mensen die het anders zelf zouden betalen, kloppen met zo'n tarief dan ook ineens aan voor schoonmaakhulp via de Wmo. Dat gaat ons flink geld kosten. En wij als gemeenten draaien al op voor zoveel extra kosten door allerlei Rijksmaatregelen. En ergens moet je een grens trekken", stelde Harmke Vlieg.

Wel in gesprek

Maar minister Hugo de Jonge eist dat Assen het toch gaat invoeren, anders volgt er een aanwijzing van het Rijk. Dit zou Assen op extra kosten jagen. "We zouden dan eerst alle zorgverleners en cliënten moeten informeren over het hanteren van een ander Wmo-tarief dan de landelijke regelgeving. Om vervolgens na de aanwijzing van de minister alles weer te wijzigen. Dat kost mankracht en dus geld", aldus Vlieg
De gemeente Assen buigt daarom toch, om nog meer kosten en juridisch getouwtrek te voorkomen. Maar de winst is volgens Vlieg dat Assen in gesprek blijft met de minister over de forse tekorten die alle gemeenten hebben sinds het het overnemen van rijkstaken, zoals de jeugdhulpverlening en de Wmo-zorg. Die kosten de lokale overheid vele miljoenen meer, zonder dat er voldoende compensatie tegenover staat.

Herstelplan

Waar Assen nu de 1,5 miljoen aan extra kosten weghaalt, terwijl er al 11 miljoen tekort is, kan Vlieg nog niet zeggen. "Dat maakt onderdeel uit van het herstelplan waarmee we in mei komen, en waarover we als nieuwe coalitiepartijen in Assen nog met elkaar in gesprek zijn."
Het forse tekort in Assen wordt vooral veroorzaakt door extra kosten voor jeugdhulpverlening en Wmo. Assen is hiervoor acht miljoen meer kwijt dan ze krijgt van het rijk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.