Eerste contouren Vincent van Gogh-portret zichtbaar op graansilo Veenoord

Het portret van Vincent Van Gogh wordt erop geschilderd
Het portret van Vincent Van Gogh wordt erop geschilderd © Bert Finke
Het trekt de aandacht in tweelingdorp Nieuw-Amsterdam/Veenoord: de hoogwerkers rondom de graansilo aan de Industrieweg. Op dit moment is kunstcollectief De Strakke Hand druk bezig om opdrukken van Vincent van Gogh op het oude gebouw aan te brengen.
Drie zijdes van het opvallende gebouw krijgen een Van Gogh-opdruk. Het gaat om de twee lange zijdes en de korte zijde aan de stationskant. Naast het winnende amateurportret van Jantje Hartman uit Klazienaveen aan stationszijde, komt er een nageschilderd werk van Van Gogh op de andere lange zijde.

Uitzicht

Dat wordt de Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam uit 1883. Op deze brug had Van Gogh uitzicht, toen hij twee maanden een kamer op de bovenste verdieping van het huidige Van Gogh-huis huurde, nadat hij Den Haag had verlaten. Later maakte de schilder meerdere schilderijen en tekeningen van bruggen. Een ander bekend werk dat Van Gogh maakte van een ophaalbrug is de Brug van Langois in de Franse stad Arles, dat hij vijf jaar later maakte.
Het kunstcollectief verwacht tot begin mei bezig te zijn met de werkzaamheden, maar dat ligt ook aan het weer. De schilderingen zijn de komende vijf jaar te zien op de graansilo.
Tekst loopt door na video:
Vincent van Gogh langzaamaan zichtbaar op graansilo
In september 1883 kwam Vincent van Gogh aan in Drenthe. Hij stapte op station Hoogeveen uit de trein, die vanuit Den Haag vertrokken was. Hier begon zijn Drentse verhaal, dat zich afspeelde tot 5 december. Van Gogh verbleef grotendeels in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam. De kunstenaar verstuurde brieven, vooral naar zijn broer Theo, soms inclusief schetsen, en maakte tekeningen en schilderijen.
Dit jaar is het 140 jaar geleden en worden er tal van activiteiten in heel Drenthe georganiseerd om het jubileumjaar te vieren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.