Verpleegkundige WZA opgepakt voor betrokkenheid bij dood meerdere patiënten

Voorplein Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van meerdere patiënten. Het gaat om een 30-jarige man uit de gemeente Noordenveld.
Hij is afgelopen maandag aangehouden. Het overlijden van de patiënten gebeurde tijdens de coronapandemie. De verpleegkundige was in die periode werkzaam in het WZA. Het OM en het ziekenhuis willen niet zeggen om hoeveel slachtoffers het gaat. Ook willen zij niet zeggen hoe de man te werk ging.
"De aanhouding heeft ons geschokt", reageert Hans Mulder van de raad van bestuur van het ziekenhuis. Volgens het WZA gaat het om een ernstige verdenking tegen een individuele medewerker. Het onderzoek begon na een melding die binnenkwam bij de raad van bestuur. Na intern onderzoek is melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en is de politie ingeschakeld. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn daarop een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Aangifte gedaan

"We waarderen dat de melder zorgen en informatie met ons heeft gedeeld. We hebben de melding direct serieus genomen en de noodzakelijke stappen gezet", vervolgt bestuurslid Mulder. "Een eerste belangrijke stap was het op non-actief stellen van de medewerker die onderwerp van de melding is. Op die manier kon het gedrag uit de melding niet worden voortgezet."
Het onderzoek gaat verder. "We hebben oog voor het welzijn van onze medewerkers en eventueel betrokken patiënten of nabestaanden. De komende tijd richten wij ons, samen met de politie, vooral op het verzamelen van feiten. Op basis van de feiten wordt bepaald welke vervolgstappen gezet moeten worden", aldus Mulder.
Direct betrokkenen zijn door de politie geïnformeerd. Het personeel van het ziekenhuis is gisteravond en vanochtend op de hoogte gebracht.
De verpleegkundige zit in beperkingen en wordt vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.