VVD Hoogeveen: hang Nederlandse vlag rechtop tijdens 4 en 5 mei

Gemeentehuis Hoogeveen
Het gemeeentehuis in Hoogeveen © RTV Drenthe / Roy Schutte
Het op de kop hangen van de Nederlandse vlag wordt gezien als een protestactie. De VVD in Hoogeveen hoopt dat inwoners van de gemeente de vlag recht op hangen tijdens 4 en 5 mei. Juist om respect te tonen voor oorlogsslachtoffers.
De partij deed die oproep tijdens de raadsvergadering vanavond. Het voorstel werd besproken tijdens het agendapunt over het gebruik van vlaggen op het raadhuis. Volgens Burgemeester Karel Loohuis mag iedereen zelf bepalen hoe een vlag opgehangen wordt op eigen terrein. Handhaven kan de gemeente niet.

Heisa

Het protocol voor vlaggen wordt aangepast vanwege ophef vorig jaar. Plots wapperde er afgelopen zomer een groene vlag boven het gemeentehuis in Hoogeveen, om de boeren te steunen. Op verzoek van CDA-raadslid Bert Otten, tevens boer, werd de vlag gehesen.
Daar ontstond heisa over, want de gemeente liet weten een neutrale partij te willen zijn. Met het ophangen van de vlag werd toch een standpunt ingenomen erkende het college. Maar dat moet in de toekomst anders. Daarom komen er dus andere spelregels.
Voor het ophangen van een vaandel met een politieke boodschap moet de raad mogelijk toestemming geven in de toekomst.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.