Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Natuurwandeling Drents-Friese Wold
Het wandelbos bij het Drents-Friese Wold © Staatsbosbeheer
Het kwik loopt langzamerhand op en voor de meeste basisschoolleerlingen begint dit weekend de meivakantie. Ideale omstandigheden op zaterdag en zondag de deur uit te gaan. Hieronder lees je een overzicht van de activiteiten in onze provincie.
Activiteiten op zaterdag:

OERfashion in Diever

Zaterdag om 15.00 uur wordt de tentoonstelling 'OERfashion' geopend in het OERmuseum in Diever. De tentoonstelling laat zien wat onze verre voorouders droegen in verschillende geologisch tijdvakken. Hoe werden de kledingstukken gemaakt, welke sieraden werden gedragen, maar ook welke grondstoffen werden vroeger gebruikt? Ook wordt er een connectie gelegd met de kleding van nu: welke sporten van toen zien we nog terug in hedendaagse kleren.

Bekende Nederlanders voetballen in Meppel

Het sterrenteam van RTL 7 strijkt zaterdagmiddag neer in Meppel, om het op te nemen tegen het vierde elftal van de plaatselijk FC. Op sportpark Ezinge zijn onder andere John Williams, Buddy Vedder, Danny Froger, Baas B, maar ook oud-voetballers Nathan Rutjes, Pascal Bosschaart en Romano Denneboom te bewonderen. De aftrap is om 18.30 uur op sportpark Ezinge.

Natuurbeleefdag

Op de Natuurbeleefdag kunnen volwassenen ervaren wat er in de gemeente Coevorden gebeurt om de omgeving groener en mooier te maken. De Groene Alliantie Coevorden en IVN Natuureducatie laten zien welke initiatieven er in de gemeente zijn om de biodiversiteit te versterken. Ook voor kinderen is er genoeg te doen, zoals vogelhuisjes spotten met een verrekijker, waterbeestjes onderzoeken en een vlinder- en bijenspel. De Natuurbeleefdag begint is van 11.00 tot 15.00 uur in de Daoler Tuun in Dalen.
Coevorden Natuurbeleefdag
Op de Natuurbeleefdag komt de bij ook aan bod © IVN Natuureducatie

Dungeons & Dummies

Wil je een avondje in de rol van tovenaar, elf of een ander mythisch wezen kruipen? Dan moet je zaterdagavond vanaf 19.00 uur in de bibliotheek van Hoogeveen zijn. Hier is een introductieavond van het populaire rollenspel Dungeons & Dragons, dat sinds de Netflixserie 'Stranger Things' weer in de spotlights is gekomen. Tijdens de avond kunnen deelnemers een 'one shot' spelen, vragen stellen en een eigen karakter bouwen. En jouw unieke dobbelstenen bepalen jouw lot in het spel.

Postzegel- en muntenbeurs in Hoogeveen

De echte verzamelaar hoort tussen 10.00 en 15.00 uur in de Weideblik in Hoogeveen te zijn. Want hier kun je misschien net die postzegel of munt vinden die nog ontbreekt in jouw collectie. Ook is het mogelijk om postzegels en munten gratis te laten taxeren.
Postzegels
In Hoogeveen kun je de postzegelverzameling uitbreiden © ANP

Shortmat toernooi in de Wijk

Het is een relatief onbekende sport, maar de Wieker Shortmat Club wil hier verandering in brengen. Daarom organiseren zij zaterdag voor het eerst een Shortmattoernooi. Er komen teams uit Almelo, Hengelo, Oldenzaal, Losser, Renkum en Almere op af. Voor nieuwsgierige sportliefhebbers een uitgelezen kans om kennis te maken met de sport, die wel wat wegheeft van Jeu de Boules. Het toernooi is van 9.30 tot 15.30 uur in sporthal De Slenken.

Kijkje achter de schermen bij het Rode Kruis

Altijd al willen weten wat het Rode Kruis allemaal doet? Het team uit Emmen organiseert tussen 11.00 en 16.00 uur een open dag, waar ze laten zien wat zij allemaal doen en er worden ook demonstraties gegeven. Zo zijn er onlangs nieuwe reanimatiepoppen aangeschaft en krijgen de bezoekers zelf de kans om te ervaren wat het is om te kunnen reanimeren. Naast het Rode Kruis zijn ook het Noodhulpteam Drenthe, de Verbindingsdienst Drenthe en het Biketeam Drenthe aanwezig. De open dag vindt plaats aan de Nijbracht 140 in Emmen.
Activiteiten op zondag:

Survivalrun in Norg

De eerste Survivalrun zou eigenlijk in 2021 moeten plaatsvinden, maar toen gooide corona roet in het eten. De organisatie heeft de schouders er weer ondergezet en zondag staat het dan op het programma: de eerste Survivalrun in Norg. Sportievelingen die nog willen deelnemen zijn helaas al te laat, want alle plekken zijn vergeven. Maar je kunt natuurlijk nog wel langs het parcours gaan staan en kijken hoe de deelnemers kruipen door de modder en klauteren over hindernissen.
Survivalrun Westerbork
De deelnemers staat een grote uitdaging te wachten bij de Survivalrun © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf

'Verhalen waar muziek in zit'

Meer verhalen over muziek zijn te beluisteren in Assen, waar het vertelcollectief Loreo op bezoek komt in het Vertelcafé. De voorstelling heet 'Verhalen waar muziek in zit' en bij de vertellingen is dan ook muziek te horen. De toegang is voor iedereen gratis en begint om 14.30 uur in Podium Zuidhaege in Assen.

Nederlandse barokmuziek in Vries

Het internationale barokensemble 'Giardino Musicale' komt zondagmiddag om 15.00 uur in de Bonifatiuskerk in Vries. Het ensemble speelt onder meer werken van Nicolaus à Kempis en Unico van Wassenaar. De muziek die wordt vertolkt krijgt een mondelinge toelichting met achtergrondverhalen van de werken die worden uitgevoerd.

Woldwandeling in het Drents-Friese Wold

Natuurliefhebbers kunnen zich zondag melden in Appelscha, voor een woldwandeling in het Drents-Friese Wold. Een gids van Staatsbosbeheer neemt je mee door bossen en heide. De gids vertelt over het gebied, over verschillende aspecten van de natuur en er is ruimte om vragen te stellen. Het Nationaal Park het Drents-Friese Wold is een groots en ruig natuurgebied. Groots in schoonheid en natuurlijkheid. De natuur mag hier zoveel mogelijk haar gang gaan. De wandeling start om 13.30 uur bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha.
Foto stertocht Amerdiep
Tijdens de wandeling loop je langs het Amerdiep © RTV Drenthe

Broekstreker Stertocht

Ook in de omgeving van Ekehaar kun je zondag neerstrijken voor een prachtige wandeling door de natuur in de vierhoek Assen, Rolde, Grolloo en Hooghalen. Hier wordt namelijk de 16e editie van de Broekstreker Stertocht georganiseerd. De start is om 07.00 uur in Ekehaar en je hebt de keuze tussen vier verschillende afstanden: 50 kilometer, 37,5 kilometer, 25 kilometer en 12,5 kilometer.

MuziKansen

In Ansen wordt het 15-jarig jubileum van Dorpshuis Bastogne op muzikale wijze gevierd. Zondagmiddag spelen vier bands, allemaal met een muzikant uit het dorp zelf, op vier locaties in en om het dorpshuis. De optredens zijn op loopafstand van elkaar, zodat bezoekers gemakkelijk van alle muziek kunnen genieten. In dorpshuis Bastogne wordt boerenrock gespeeld, de muziekstijl op de andere locaties varieert van Americana tot Balkanmuziek, folk en jazz. De aftrap van het feest is om 13.30 uur in het dorpshuis.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.