Diever steekt nek uit voor opvang minderjarige vluchtelingen

De Staat van Drenthe
De Staat van Drenthe © RTV Drenthe
Opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn lastig te vinden. De gemeente Westerveld is een van de gemeenten die voor deze groep haar nek uitsteekt.
Vanaf morgen kunnen maximaal vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen terecht in Diever. "Je kan wel wachten totdat je als gemeente wordt aangewezen, maar het is veel beter om aan de voorkant te zeggen: als het toch moet, laten we dan meewerken aan de opvang van deze kinderen", vertelt burgemeester Rikus Jager aan tafel bij De Staat van Drenthe.

'Je haalt probleemgevallen binnen'

Ook in Westerveld was er kritiek en ongerustheid bij omwonenden van de opvanglocatie. "Je hoort opmerkingen zoals: 'Met die minderjarige asielzoekers haal je probleemgevallen binnen'."
Dat valt volgens Jager wel mee. "Er is een bepaalde categorie die overlast veroorzaakt en daar lezen we over. Dat zijn vaak de veiligelanders. Maar over de minderjarige asielzoekers hoor ik weinig tot niets."
Mensen zijn vooral bang voor crimineel gedrag, stelt de burgemeester. "We hebben nu verschillende gesprekken gevoerd met mensen die dichtbij wonen. We hebben gezegd: we gaan samen de schouders eronder zetten. We hebben nummers uitgewisseld zodat omwonenden het COA, of mij als burgemeester, rechtstreeks kunnen benaderen als er iets is."
In De Staat van Drenthe gaat het over het opvangen van vluchtelingen in Drenthe. Hoe humaan is het nog?
Hoe kunnen we voorkomen dat mensen niet opnieuw buiten hoeven te slapen in Ter Apel? Corina Deekens van het COA vertelt erover.
Vooral de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen verloopt moeizaam. In de gemeente Westerveld gaat dit wel gebeuren. Maandag opent in Diever een opvang voor minderjarigen. Burgemeester Rikus Jager vertelt over waarom hij er wel voor kiest om deze kinderen op te vangen.
Majd Abdullah vluchtte vanuit Syrië naar Nederland en vertelt zijn persoonlijke verhaal.
Dat de huidige asielopvang niet goed is, ziet ook Harma Graveland van de Internationale Schakelklas in Hoogeveen. Ze vertelt wat het met kinderen doet als ze van azc naar azc gesleept worden.
De Staat van Drenthe is vrijdagavond te zien om 20.00 uur op TV Drenthe en wordt om 22.00 uur herhaald. Of bekijk de uitzending hieronder.
Staat van Drenthe over opvang van vluchtelingen

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.