Keihard rennen met de handen vol oliebollen tijdens NK Oliebollen Stapelen in Hooghalen

Keihard rennen met de handen vol oliebollen. Tijdens het 'NK Oliebollen Stapelen' in Hooghalen proberen meerdere teams de hoogste stapel oliebollen te bouwen. De opbrengst van de wedstrijd gaat naar het goede doel.

Bakker Harm Fleddérus bedacht de wedstrijd samen met wat vrienden. Al langer speelde hij met het idee, toen hij oliebollen aan het stapelen was in zijn zaak. De regels zijn simpel: haal een oliebol op uit een grote bak, ren naar de andere kant van de tent waar een tafel staat en bouw daar een toren. De oliebollen worden binnen een houten vierkant gelegd, zodat ze niet van tafel rollen.

Prijs komt later

De hoogste oliebollentoren is dertig centimeter hoog. De uiteindelijke winst gaat naar het team de 'Range Rovers'. Ze krijgen op 24 december te horen wat hun prijs is. In elk geval mogen ze dan nog een keer een potje oliebollen stapelen.

Dit jaar vroeg radiozender 3FM aan Hooghalen om wat reuring te creëren op 24 december. DJ's van de zender wandelen dan door het dorp tijdens hun uitzending voor de actie Serious Request. Hiermee zamelen ze geld in om jongeren te beschermen tegen mensenhandel. Het inschrijfgeld van de deelnemers voor de oliebollenwedstrijd, gaat naar het goede doel.

Wat er met die honderden gestapelde oliebollen gebeurt? "We hebben een hekel aan voedselverspilling", zegt Fleddérus. Alle oliebollen gaan naar de voedselbank, verzekert hij. Dat was ook de reden dat elke deelnemer verplicht plastic handschoenen moest aantrekken voor deelname.

Deel dit artikel: